Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar ur konungens jultal i klippet. Foto: Sven-Åke Visén/SVT

Kungen: Vi står inför betydande utmaningar

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina, den ekonomiska krisen och ett kungligt jubileumsår – det var de ämnen som stod i fokus i H. M. Konungens årliga jultal på juldagen.

Kung Carl XVI Gustaf inledde årets jultal med att skänka en tanke till Ukraina och dess befolkning.

– Mellan Sverige och Ukraina är det bara 100 mil fågelvägen. Även där firar man jul. Men för många som bor där är det mörkt, kallt och svårt.

– Delar av samhällets infrastruktur är utslagna. Människor har dödats, skadats, utsatts för fruktansvärt lidande.

Kungen fortsatte sedan med att berätta om de gånger han och drottningen besökt Ukraina. Bland annat huvudstaden Kiev och Gammalsvenskby, som enligt kungen påverkats starkt av den ryska ockupationen.

– Därför vill jag i dag sända en särskild hälsning till invånarna i Gammalsvenskby. Mina och min familjs tankar är hos er och hos alla era landsmän.

Kommer ställa krav på oss alla

Kungen snuddade även vid de ekonomiska utmaningar som redan påverkat många svenskar och som inte ser ut att minska.

– Framför oss ligger nu 2023. Ett särskilt år på flera sätt. Vi står som land inför betydande utmaningar. Detta kommer att påverka många, framför allt de med små marginaler. Och det kommer att ställa krav på oss alla som medborgare och som medmänniskor.

2023 blir även ett kungligt jubileumsår. Förutom att det då är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till regent, är det även 50 år sedan kungen själv blev Sveriges statschef.

– Det är en lång tid, konstaterade kungen.

Som en del i jubileet kommer kungen tillsammans med drottningen att besöka alla Sveriges län.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.