Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kungens ord efter drottning Elizabeths död

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf har uttalat sig efter drottning Elizabeths död.

”Hon har i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria”, säger kungen i uttalandet på hovets hemsida.

Det är med sorg som den svenska kungafamiljen på torsdagen mottog beskedet att drottning Elizabeth II har avlidit. Kungafamiljen i Sverige är släkt med kungligheterna i Storbritannien genom drottning Victoria, som var kung Carl XVI Gustafs farmors farmor.

”Drottningen tjänade sina länder och Samväldet med en enastående hängivenhet och pliktkänsla. Hon har varit ständigt närvarande, inte bara i det brittiska samhället utan även internationellt. Därtill har Hon i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria”, säger Carl XVI Gustaf i uttalandet.

Drottning Elizabeth 1926-2022

”Vi framför våra kondoleanser till Drottningens familj och till hennes folk”.

Det svenska kungaparet besökte också Storbritannien i slutet av maj strax före drottning Elizabeth II:s platinajubileum inleddes – dock utan att träffa den jubilerande monarken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Mer i ämnet