Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se svenska kungaparets placering vid begravningen. Foto: SVT

Svenska kungaparet på hedersplats i katedralen

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska kungaparet, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, satt längst fram i Westminster Abbey under drottning Elizabeths begravningsceremoni på måndagen den 19 september.

Intill det svenska kungaparet satt Danmarks drottning Margarethe och Nederländernas kung Willem-Alexander. Mitt emot satt drottningens barnbarn. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia satt med andra ord på hedersplatser under begravningsceremonin.

Släkt med drottningen

Den svenska kungafamiljen är släkt med kungligheterna i Storbritannien genom drottning Victoria, som var kung Carl XVI Gustafs farmors farmor. Efter drottning Elizabeths bortgång den 8 september sa den svenske kungen i ett uttalande:

Drottning Elizabeth 1926-2022

”Hon har i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria”.

Kung Carl XVI Gustaf var tio år gammal första gången som den brittiska regenten var på statsbesök i Sverige. I 13-årsåldern tillbringande han även ett sommarlov tillsammans med drottningen och hennes familj på Balmoral Castle, som var drottningens privata residens.

Har umgåtts privat

På söndagen publicerade det svenska kungahuset en bild på kungen och drottning Elizabeth på Instagram, där man bland annat skrev:

”Under Drottningens regeringstid avlade hon två statsbesök i Sverige, 1956 och 1983. Efter sitt trontillträde bjöds kungen till Storbritannien för att avlägga statsbesök i Edinburgh och London 1975. Genom åren har de två statscheferna och deras respektive familjer umgåtts i både officiella och mer privata tillfällen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Mer i ämnet