Kungen säger i ett uttalande från hovet att han tycker att kvinnlig tronföljd är en självklarhet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kungens svar på kritiken: ”Jag är stolt över Victoria”

Publicerad

Efter att kungen uttalat sig negativt om att den svenska monarkins tronföljd grundlagändrades efter prins Carl Philips födelse – vilket gjorde att Victoria istället blev kronprinsessa – har kungen fått kritik. I en ny kommentar säger kungen om kronprinsessan Victoria:

”Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land.”

Som SVT tidigare rapporterat har kungen i en dokumentärserie uttalat stark kritik mot att den svenska monarkins successionsordning ändrades efter det att prins Carl Philip fötts. Ändringen innebar att prinsen förlorade sin tronföljd som istället tillföll prinsessan Victoria.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande. Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, säger kungen i dokumentärserien ”Sveriges sista kungar”.

Hovet ringde upp

Dagen efter intervjun ringde hovet upp dokumentärseriens producent Göran Ellung och ville att kungen skulle förtydliga sitt uttalande, men kungen sa ungefär samma sak i den andra intervjun. Han tillägger att förändringen inte har lett till några sprickor mellan syskonen.

– Han (Carl Philip) har tagit det bra, säger kungen.

”Smärtat mig djupt”

Under torsdagen gick hovet ut med ett pressmeddelande där det framgår att kungens intervjusvar inte är menad som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria. Kungen säger:

”Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare.”

”Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur kung Carl XVI Gustaf resonerar kring tronföljden idag. Foto: Sveriges sista kungar/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.