En man har skjutits till döds i ett industriområde i Haninge. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Flera åtalas efter mord i Haninge – Åklagaren: Fel person sköts

Uppdaterad
Publicerad

En man mördades utanför Bandidos lokaler i Haninge i mars 2022 – men enligt utredningen sköts fel person. Nu åtalas fem personer och i samma mål sitter den kriminelle ledaren kallad den ”Kurdiske räven” häktad i sin frånvaro för förberedelse till mord.

Åtalet gäller också stora vapenfynd och förberedelse till mord, en 18-årig man och en 23-årig kvinna åtalas för inblandning i mordet på mannen som sköts ihjäl i ett industriområde i Brandbergen.

-  Mannen har deltagit i mordet som utförare och kvinnan har främjat mordet genom att bland annat upplåta den lägenhet där gärningspersonerna uppehållit sig innan och efter mordet och där vapnen förvarades, säger Anna Hankkio, senior åklagare.

Sköts av misstag

Enligt åklagaren visar utredningen att det var fel person som sköts, en man utan kopplingar till några kriminella konflikter. Den egentliga måltavlan var en person i den kriminella mc-klubben Bandidos.

– Han var där för att det ligger en festlokal tvärs över gatan från Bandidos lokaler och skulle bara gå ut för att parkera om sin bil när blev han skjuten, säger Anna Hankkio, senior åklagare.

”Kurdiske räven” häktad för mordplaner

Den kriminelle ledare som kallas för den ”Kurdiske räven” sitter häktad i sin frånvaro i samma mål. Misstanken gäller förberedelse till mord i ett annat fall där polisen kunde stoppa ett annat dåd vid Bandidoslokalen.

Eftersom den ”Kurdiske räven” nu är turkisk medborgare räknar åklagaren inte med att han kommer att utlämnas. Andra försök att få honom lagförd i Turkiet har till viss del påverkats av den spända relationen mellan Sverige och Turkiet säger åklagaren.

– Det förutsätter möten och kontakter med det turkiska rättsväsendet men det har väl varit lite stillestånd på den fronten under vintern i allmänhet, säger Anna Hankkio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.