Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kustbevakningen ser skuggflottan från flyget

Uppdaterad
Publicerad

För att runda EU:s sanktioner har Ryssland byggt upp en så kallad skuggflotta med 100-tals fartyg som används för att frakta deras olja. Det här har gjort att allt fler fartyg i dåligt skick rör sig på Östersjön. 

– Vi är medvetna om att risken har ökat, säger Daniel Romehed tillförordnad operativ chef för Kustbevakningen. 

Med hjälp av flyg, fartyg och satellitbilder håller Kustbevakningen koll på haven runt Sverige. Sedan förra hösten har de märkt att allt fler fartyg som fraktar olja åt Ryssland är i dåligt skick. 

– Östersjön är ett extra känsligt innanhav, så det är viktigt att fartygen håller en god kvalité, säger Daniel Romehed. 

Även Finlands Kustbevakning har noterat trenden och varnat för en ökad risk för oljeutsläpp i Östersjön, vilket SVT tidigare har berättat här.

– Vi har en dialog med väldigt många samverkansorganisationer och tillsammans med dem skapar vi oss en lägesbild som gör att vi mentalt kan förbereda oss, säger Daniel Romehed.

Nya sanktioner kan minska problemet

Nu hoppas han på att det sanktionspaket som nyligen antogs av EU-länderna ska minska antalet fartyg i dåligt skick. Det innebär bland annat att fartyg som bedriver omlastning till sjöss i syfte att kringgå oljeembargot mot Ryssland inte får tillträde till EU-hamnar. 

– Vi kanske skulle kunna få bort det här fenomenet från Östersjön åtminstone, säger Daniel Romehed. 

Följ med ombord på Kustbevakningens fartyg KBV 002 i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.