Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se en del av debatten mellan Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Olga Persson, generalsekreterare Unizon, i debatt. Foto: SVT Agenda

Kvinnoorganisationen Unizon: ”Vi har straffrihet för mäns våld mot kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnoorganisationen Unizon riktade kraftig kritik mot regeringen och rättsväsendets arbete mot kvinnovåld.
– Vi har i princip straffrihet för mäns våld mot kvinnor i samhället, sa Unizons generalsekreterare Olga Persson i SVT:s Agenda på söndagen.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) försäkrade att polisen ska fokusera lika mycket på våld i nära relationer som gängkriminalitet.

Unizon är en riksorganisation för kvinnojourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Deras generalsekreterare Olga Persson anser att regeringen och rättsvårdande myndigheter inte gör tillräckligt för att förhindra våld mot kvinnor.

– Vi har väldigt mycket politiskt prat, men vi ser inte operativa åtgärder, säger hon i SVT Agenda.

– Vi saknar tydligt ledarskap. Vi har i princip straffrihet för mäns våld mot kvinnor i samhället. Det här är grov brottslighet.

34 punkter

I september 2019 presenterade regeringen ett 34-punktsprogram mot gängkriminalitet. Då redovisade justitieminister Morgan Johansson (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och Miljöpartiets riksdagsledamot Karolina Skog regeringens 34 förslag på åtgärder mot gängkriminalitet.

Därefter föreslog Olga Persson att regeringen borde lägga fram ett åtgärdsprogram mot kvinnovåld som innehåller lika många punkter.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) svarade på kritiken i Agenda.

– Vi har från regeringens sida försöka sätta fokus på långsiktighet och struktur. Vi är beredda att lyssna och göra mer på det här området, sa Damberg.

Han fortsatte:

– Vi har gett ett särskilt uppdrag till polis och åklagare att redovisa vad de gör med de här frågorna.

– Det får inte vara så att de här frågorna prioriteras lägre än annat våld i samhället.

Ska polisen fokusera lika hårt på våldet mot kvinnor som gängkriminaliteten?

– Självklart, sa Damberg.

Olga Persson svarade:

– Vi har progressiv lagstiftning, men den används inte. Det är klädsamt med självkritik. Det är bara resultat som gäller. Man har inte tillräcklig grundkunskap.

Förbättringar

Inrikesminister Damberg menar dock att situationen kommer att förbättras under 2020.

– Vi har ett långt batteri av insatser som måste göras. Jag tror att vi kommer att se resultat i år. Fler fällande domar till exempel, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer