Gabriella Malmborg kände redan i mellanstadiet att hon ville studera vidare och bli jurist. För Lucas Brehmer och Steven Gomez på fordonsprogrammet är det viktigare att snabbt komma ut i arbetslivet. Foto: Oskar Idin/SVT

Tidigare mansdominerade yrken tas över av kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Av de 350 000 studenter som har börjat på landets högskolor och universitet i höst är majoriteten kvinnor. 62 procent är kvinnor och bara 38 procent är män. Redan i grundskolan och gymnasiet kan man se att kvinnor i genomsnitt får bättre betyg än män.

För 25 år sedan var kvinnors genomsnittliga utbildningsnivå högre än männens – vilket har hållit i sig sedan dess. Tidigare mansdominerade yrken tas nuförtiden mer och mer över av kvinnor.

SVT:s Agenda har besökt både en advokatbyrå i centrala Stockholm där alla är kvinnor och fordonsprogrammet på Tumba gymnasium där nästan alla elever är män.

Mer om detta i kvällens Agenda klockan 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Antal antagna på högskola och universitet

Ingenjör

Kvinnor: 3827

Män: 9420

Andel kvinnor: 29 procent

Läkare

Kvinnor: 603

Män: 487

Andel kvinnor: 55 procent

Jurist

Kvinnor: 966

Män: 595

Andel kvinnor: 62 procent

Källa: Antagningsstatistik, andra urvalet för program i hela landet HT2019, Universitet-högskolerådet (UHR)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.