Av de som får nytt jobb, får också många högre lön. Speciellt tydligt är det för kvinnor. Foto: TT

Kvinnor lönevinnare på nytt jobb

Publicerad

Uppsagda kvinnor får i betydligt högre utsträckning högre lön på sitt nya jobb än män, visar nya siffror.

Intressant statistik antyder att kvinnor är underbetalda på sina gamla jobb och att löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut, enligt TRR, som jobbar med omställningsfrågor.

Det är första gången TRR studerar könsmässiga löneskillnader vid jobbyte.

21 procent kvinnor får högre lön

Den starka arbetsmarknaden syns tydligt i statistiken. Under första kvartalet sökte närmare 2 700 uppsagda tjänstemän hjälp av TRR för att hitta nytt jobb, 21 procent färre än under samma period i fjol.

Och av de som får nytt jobb, får också många högre lön. Speciellt tydligt är det alltså för kvinnor. Hela 21 procent fler kvinnor får högre lön på det nya jobbet än männen.

”Visar att erfarenhet premieras”

Även erfarenhet betalar sig ofta bättre vid byte av jobb efter en uppsägning.

”Att tjänstemännen får högre lön och högre befattning samt att fler över 50 år får jobb visar att erfarenhet premieras av arbetsgivarna samt att många haft en lön under sitt marknadsvärde”, skriver TRR:s vd Lennart Hedström i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer