Foto: TT

Kvinnor släcker för klimatet

Publicerad

En ung kvinnlig miljöpartist som bor i stan i norra Sverige. Så ser den typiska personen ut som släcker ljuset för klimatet under Earth Hour i morgon kväll. Det visar en SIFO-undersökning som vindkraftbolaget O2 låtit göra.

Imorgon kväll genomför WWF en världsomfattande manifestation för klimatet. Klockan 20.30 svensk tid uppmanar Världsnaturfonden alla att släcka alla lampor. Eiffeltornet och operan i Sydney är några symboliska byggnader som tidigare släckt ljuset. Men hur många kommer att släcka i år och vem är det som släcker?

Den frågan har vindkraftbolaget O2 velat svara på och har låtit SIFO ställt en fråga till 1000 svenskar: Lördagen den mars klockan 20.30 genomför Världsnaturfonden ”Earth Hour”, en världsomspännande kampanj där man släcker ljuset under en timmes tid för att visa att man tar klimatfrågan på allvar. Kommer du att delta och släcka ljuset klockan 20.30 på lördag?”

Ljuset tänt hos KD och SD

Två tredjedelar (67 procent) säger att de kommer att släcka i morgon. Fråga är om det verkligen blir så. Tidigare år har knappast en så stor del av Sverige svartnat. 27 procent säger att de inte ska delta och 6 procent är tveksamma eller vet inte.

– Det starka engagemanget är glädjande och en signal till partierna att göra klimathotet till en högt prioriterad fråga inför valet, säger Linda Burenius Magnusson, vd för O2 Vindel i en kommentar.

Miljöpartister mest positiva

Fler kvinnor än man säger att de ska delta, 76 mot 58 procent. Och mest entusiastiska är alltså en ung kvinna i norr.

En yngre manlig arbetslös sverigedemokrat i Småland bryr sig minst om att släcka. Miljöpartister är mest positiva (75 procent släcker), medan Sverigedemokrater (50 procent) och Kristdemokrater (57 procent) är mer svårflörtade att delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer