Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kylan kopplar greppet om landet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sveper kall luft ner över Sverige. Från ett väderläge med temperaturer mycket över det normala kommer temperaturerna att sjunka till mycket under det normala. 

I lördags visade termometrarna i Helsingborg 19,7 grader – vilket är den högsta temperaturen som uppmätts den här tiden på året sedan mätningarna startade på 1800-talet. Men det var då det.

-Förra veckan var det stora väderkontraster med varmt i söder och kallt i norr men nu breder kalluften ut sig och natten till igår uppmättes säsongens lägsta temperatur i Pajala – minus 16,6 grader, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg, som berättar att kylan håller i sig åtminstone veckan ut.

-Nattetid kommer det vara minusgrader i hela landet förutom de delar av sydkusten där pålandsvinden ligger på.

Snöbyar kan slinka ner

Per Stenborg berättar att vindarna den närmaste tiden väntas vara relativt torra och att det därför inte väntas några större nederbördsmängder.

-Det kan dock slinka ner någon snöby söder eller öster om fjällkedjan, men det blir inga större snömängder och inte någon större risk för frosthalka heller, säger meteorologen.

Skidföre längst i norr

Redan i Dalafjällen har snön börjat lägga sig men den som vill ge sig ut på skidtur måste leta i de nordligaste delarna av Lapplandsfjällen för att hitta tillräckligt mycket snö. (Se snödjupskarta till höger.) Och skridskoentusiaster får tåla sig ett tag till.

-På grunda sjöar långt i norr kan isen ha börjat lägga sig men tidigast i december kan man räkna med att isen börjar lägga sig till havs. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer