Under helgen besöker många en kyrkogård för att tända ett ljus, en tradition som blir större och större enligt kyrkoherde Kristin Molander i Danderyd. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / SVT

Kyrkoherde om svenskarna och allhelgona: ”Blir större och större”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen besöker tusentals svenskar kyrkogårdar runt om i landet för att tända ljus, en tradition som växer enligt kyrkoherde Kristin Molander i Danderyd.

– Min uppfattning är att allhelgona blir större och större, säger Molander.

Alla helgons dag är en urgammal idé men som fortfarande ”firas” runt om i landet, men bakgrunden är det kanske inte så många som känner till. 

– Det har vi i gjort sedan urminnes tider. Förut hade man en massa helgon med egna dagar. Men så beslöt man sig för att slå ihop alla dessa helgon till en klumpdag som i dag är allhelgonadagen, säger Christer Hedin, religionshistoriker vid Stockholms universitet. 

Viktig tradition för många

Men i stället för att fira helgon, så är det i dag många som i stället vill minnas och hedra de närstående som gått bort. Och att tända ett ljus, är nu enligt Hedin en viktig tradition för många. 

– Det är en väldigt stark tradition och det märks via den här ljuständningen. Det är ju inte så konstigt att den är viktig för många. Det är många som vill minnas och hedra de döda och det är väl något sorts allmänt uttryck för tacksamhet för livet. Att man är tacksam över de som funnits hos oss och som spridit glädje i livet, förklarar Christer Hedin.

En tradition som växer

Kristin Molander är kyrkoherde i Danderyd utanför Stockholm och enligt henne är allhelgonadagen en helg som växer år för år. 

– Min uppfattning är att blir större och större. Vi kan se en förändring i att det förr var vanligare att man tände ljus på julafton, men den seden har förändrats till att hamna på allhelgona. Men det är klart det kan se olika ut runt om i landet, säger Molander. 

Varför tror du att det är så? 

– Jag tror att det är en förändring från ett rationellt och modernt samhälle till ett mer komplext och mer reflekterande. Allhelgona handlar inte bara om död, utan om hopp och att vi tror på att det finns något mer efter det här livet, säger Molander. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.