Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Foto: Arkivfoto: Ingvar Karmhed/TT

Kyrkoherden: Lika bestört som alla andra

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Åkerlunds grav i centrala Stockholm har vandaliserats två gånger på kort tid. Roger Gärtner, tillförordnad kyrkoherde i Adolf Fredriks församling, hoppas på hjälp från polisen och allmänheten för att det inte ska kunna ske igen.

11-åriga Ebba Åkerlund var ett av dödsoffren i terrorattentatet på Drottninggatan. Att hennes grav vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm har vandaliserats får kyrkoherden Roger Gärtner att reagera starkt.

– Jag blir mållös och lika bestört som alla andra blir. Hur kan det ske mitt i staden? Vem vill göra det?

Han är också förvånad över att vandaliseringen ens kan ske, då det är personal på plats i kyrkan stora delar av dygnet, men hoppas att stockholmarna kan hjälpa till att förhindra det i framtiden.

– Det hjälper om allmänheten håller ögon och öron öppna. Ser man något som verkar otillbörligt bör man kontakta polisen om inte vi är här.

Roger Gärtner säger man även hoppas att polisen kan patrullera oftare runt kyrkan, vilket skulle kunna ha en avskräckande effekt.

– Det är en önskan från vår sida och vi har en pågående dialog med polisen. Det finns ett symbolvärde och en signalfunktion i det.

Är det aktuellt att anlita ett vaktbolag?

– Vi samtalar om det, men det är också förknippat med enorma omkostnader. Jag vet inte hur det skulle se ut för oss rent ekonomiskt. Frågan är om det är en polisiär uppgift, säger Roger Gärtner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.