Förslaget kommer inför Liberalernas landsmöte nästa vecka. ”Vi tycker att det är rimligt”, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson. Foto: TT

L-förslag: Medborgarskap ska kunna återkallas

Uppdaterad
Publicerad

Personer som gjort sig skyldiga till spioneri eller terroristbrott ska kunna fråntas sitt svenska medborgarskap. Det föreslår Liberalernas partistyrelse.

– Då är det hejdå ögonaböj tycker vi, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson, till Sveriges Radio.

Liberalernas partistyrelse vill inför landsmötet nästa vecka få stöd för ett lagändringskrav som innebär att personer med dubbelt medborgarskap och som har gjort sig skyldiga till spioneri eller terrorbrott ska kunna fråntas sitt svenska medborgarskap. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi tycker att personer som är skötsamma ska få stanna i Sverige, men ägnar man sig åt terrorism eller spioneri då är det hejdå ögonaböj tycker vi, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson, till radion.

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna kräver sedan tidigare att ett svenskt medborgarskap under vissa förutsättningar ska kunna gå att återkalla.

– Det här är en lagstiftning som vi nu föreslår som återfinns i de nordiska grannländerna och i de flesta länder inom EU och vi tycker att det är rimligt, säger Pehrson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.