Gulan Avci (L) och Björn Söder (SD). Foto: Caisa Rasmussen / TT & Tim Aro/TT

L kräver ”utvecklingssamtal” mellan Björn Söder och SD

Publicerad

SD behöver ta ett ”utvecklingssamtal” med Björn Söder om hur politiken och kulturen ska ha armlängds avstånd mellan varandra. Det säger Liberalernas partisekreterare Gulan Avci till Aftonbladet efter Söder skrivit att ett ”kulturkrig” nu har börjat.

Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) rök ihop om kulturpolitiken i SVT:s partiledardebatt.

Partierna i regeringsunderlaget har i Tidöavtalet kommit överens om att hålla en ”armlängds avstånd” till kulturen. Men i debatten menade Åkesson att det finns gränser och att viss kultur, som dragshowartister som läser sagor för barn, inte ska finansieras med skattemedel.

Söder: Ett kulturkrig

Åkessons partikamrat Björn Söder tog senare saken vidare när han i veckan skrev på Twitter:

”Kulturkriget har börjat. Och nu ska konservatismen vinna. Den dekadenta vänsterns kulturpolitik ska snart vara ett minne blott. Allt för länge har den varit förhärskande som ett resultat av ohämmat socialistiskt inflytande och en kastrerad borgerlighet. Men nu är det slut.”

Avci (L) kräver ett allvarligt snack

Inlägget har fått stor uppmärksamhet och mötts av kritik från både oppositionen och de andra Tidöpartierna. En av dem är Liberalerna partisekreterare Gulan Avci. Till Aftonbladet säger hon att det nu är läge för SD:s ledning att ha ett ”utvecklingssamtal” med Björn Söder.

-Jag förväntar mig att ledningen för SD tar ett allvarligt snack med Björn Söder. Vi har kommit överens i Tidöavtalet att vi ska ha en armlängds avstånd till kulturen, säger Avci till tidningen.

Söder svarar i en kommentar till DN att han och Avci tolkar principen om armlängds avstånd olika, och att även hon och hennes parti frångår regeringsunderlagets överenskommelser .

– Liberalerna verkar ha lite svårt att förstå vad som står i Tidöavtalet om att angripa sina samarbetspartier, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Andersson kommenterar partiledardebatten Foto: Pontus Lundahl / TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.