L: Regeringen har missbrukat pandemilagarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen missbrukar pandemilagarna, enligt Liberalerna.

Socialminister Lena Hallengren (S) slår ifrån sig kritiken.

– Vi missbrukar definitivt inte makten, utan vidtar de åtgärder som vi anser som nödvändiga, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Under onsdagseftermiddagens fattade riksdagen beslut om att förlänga pandemilagen.

Liberalerna var det enda partiet som röstade nej till förlängningen. Detta eftersom partiet tycker att regeringen missbrukat pandemilagarna.

Coronapandemin

– Vi menar att dagens restriktioner inte är proportionerliga till dagens smittspridning. Omikron är ett mycket mildare virus. Med omikron blir de flesta inte så pass sjuka att de behöver överbelasta sjukvården, säger partiledaren Nyamko Sabuni i SVT:s Aktuellt.

L: Vill ta tillbaka makten

Sabuni säger att riksdagen måste ta tillbaka makten från regeringen.

– Regeringen har fått en makt som är väldigt exceptionell och unik i svensk demokratisk historia. Vi menar att riksdagen är benägen att fatta de beslut som regeringen lägger fram förslag till riksdagen om.

S: Ordningslagen väldigt trubbig

Socialministern Lena Hallengren håller inte med, utan

Hon hänvisar till att det är pandemilagen som gör det möjligt att vidta smittskyddsåtgärder.

– Ta man bort pandemilagen kan man inte besluta om åtgärder som till exempel att hålla avstånd och att man ska ha ett visst antal i sällskap, säger Hallengren och fortsätter:

– Det var det som vi i början av pandemin tvingades ha ordningslagen till. Det var väldigt trubbigt och det var absolut inte ett bra verktyg. Därför arbetade vi fram pandemilagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet