Låg kompetens på många HVB-hem

Publicerad

Hälften av personalen på HVB-hem – hem för vård eller boende – saknar relevant utbildning.

Hälften av personalen på HVB-hem – hem för vård eller boende – saknar relevant utbildning och behandlingsmetoderna som erbjuds är ofta hemmasnickrade och oprövade. Det visar en kommande granskning från Inspektionen för vård och omsorg.

400 hem inspekterades. En del redovisade uppemot tio olika behandlingsmetoder, andra inga alls. Hästterapi och mindfulness var exempel utredarna såg.

– Man kan ifrågasätta om det finns förutsättningar att ge barnen den hjälp de behöver, säger utredaren Gunilla Westerdahl.

Sämre för barn som varit placerade

Rädda Barnen påpekar att samhället tar ett stort ansvar när det beslutar att ett barn ska placeras utanför det egna hemmet.

– Vi vet att det generellt går sämre för barn som har varit placerade. Socialnämnderna har ett ansvar att se till att det finns tillräckligt bra placeringsalternativ, säger Karin Blomgren, rådgivare.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting måste kommunerna ställa högre krav när de upphandlar HVB-hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer