Experter varnar för låga grundvattennivåer – hoppas på regnig vår

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna är just nu mycket låga, lägre än inför förra sommaren. Den snö som föll i vintras tycks inte ha varit tillräcklig för att fylla upp de stora magasinen, som tömdes under fjolårets rekordtorra sommar.

– Om man inte vidtar åtgärder nu kan man bli tvungen att strypa kapaciteten så att man tillgodoser de samhällsviktiga verksamheterna med vatten, säger Karin Ols på Svenskt Vatten.

Nivåerna är onormalt låga i flera av landets stora grundvattenmagasinen och i delar av Svealand och mellersta Norrland är nivåerna mycket lägre det som är normalt. Det visar de senaste mätningarna från Sveriges geologisk undersökning, SGU.

Om magasinen inte fylls på nu av vårregn innan växtligheten slår ut och börjar suga upp vatten kommer flera kommuner runt om i landet att få problem med vattenförsörjningen framöver.

– Det är väldigt viktigt att vi får en riklig nederbörd under den närmaste tiden annars kan vi riskera att få problem med vattenförsörjningen, säger Bo Thunholm grundvattenexpert på SGU.

Snösmältningen räckte inte

Snösmältningen är över i södra och mellersta delen av landet och det börjar bli uppenbart att det regn och den snö som föll under hösten och vintern inte var tillräcklig för att fylla de stora grundvattenmagasinen.

Och det är från de stora grundvattenmagasinen som mycket kommunalt vatten tas ifrån.

– VA-verksamheter måste börja arbeta proaktivt. De som är i de berörda områdena och är beroende av grundvatten i sin dricksvattenförsörjning behöver börja vidta åtgärder redan nu. Annars kan man bli tvungen att strypa kapaciteten så att man ser att man tillgodoser de samhällsviktiga verksamheterna med vatten.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.