Pontus Lennmarker, kock på Folkets Hus i Stockholm Foto: SVT

Lagar mat på LO-mötet – är inte med i facket

Uppdaterad
Publicerad

Ett försvagat LO möts för kongress i helgen. Den tillträdande ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson tar över ett förbund där var fjärde medlem lämnat facket sedan år 2000. Flera av dem som fixar maten på kongressen är inte anslutna till facket.

På folkets hus i Stockholm är lunchen är precis avslutad och personalen i storköket förbereder för morgondagen. Här kommer LO hålla sin kongress i helgen, det viktiga fyradagarsmötet som hålls var fjärde år. Men inte ens här i en av arbetarrörelsens gamla högborgar är alla med i facket.

-Jag ser ingen anledningen att vara med i facket i dagens läge, säger kocken Mattias Rask.

Halverat medlemsantal
Här i köket är det hotell- och restaurang som är det största facket. Men här blir det, liksom på många andra arbetsplatser runt om i sverige, mindre och mindre självklart att organisera sig fackligt. År 2000, då Wanja Lundy-Wedin valdes till LO-ordförande hade LO över 2 miljoner medlemmar. I dag är de enligt LO själva 1,5 miljoner. Och allra flest medlemmar har hotell- och restaurangfacket förlorat. Trots att det är en bransch som växer har hotell- och restaurangfackets medlemmar halverats sedan 2007.

– Nä, det jag har sett av facket är att de inte gör så mycket för oss kockar. Om man kollar på vara avtal och vårt OB så har det inte hänt så mycket. Så jag vill faktiskt inte stödja dem, säger kocken Pontus Lennmarker.

På tolv år har andelen arbetare som är organiserade sjunkit från 83 till 67 procent.

Bland unga under 25 år, heltidsstuderande borträknade, var varannan med i facket för tolv år sedan. I dag är det var tredje.

– Jag är inte med i facket. Jag är bara extraanställd, jag är kanske inte så intresserad av det, säger kallskänkan Kristine Grinevalde.

För dyrt
Sherie Fontanine som jobbar extra som servitris på Folkets hus håller med.

– Just nu i mitt liv är det inte min prioritet att gå med i facket, men jag tycker att facket är bra. Så i framtiden när jag hittar mitt jobb kommer jag gå med, säger hon.

Pontus Lennmarker tycker att det är för dyrt att vara med i facket.

-Som jag ser det så får jag ju inget för pengarna.

LO:s kongress hålls på Folkets hus i Stockholm 25-28 maj.

Under kongressen väljs Karl-Petter Thorwaldsson till ny ordförande. Han efterträder Wanja Lundby-Wedin som suttit i tolv år på posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer