Lågenergilampan – en brandriskAnvänder du lågenergilampor?

Uppdaterad
Publicerad

Lågenergilampan blir allt vanligare i svenska hem, allteftersom glödlampan fasas ut. Men lampan har visat sig vara en stor brandrisk i sig.

Problemet med lågenergilamporna är att plasten runtomkring lätt börjar brinna vid höga temperaturer.

-Tyvärr leder det ju till många större bränder när plasten börjar brinna. I vissa fall blir det bara mindre tillbud med sedan blir det ju omfattande bränder av det också. I värsta fall kan ju folk omkomma om du befinner dig i ett hus och inte hinner ta dig ut, säger brandutredare David Widlund vid Södertörns brandförsvar till Rapport.

Vanlig brandorsak

Räknat i antal är bränder orsakade av lampor ett stort problem. Mellan 1996 och 2008 startade 1.033 bränder vid lampor. Under samma period startade bara 96 bränder vid kaffebryggare och 63 bränder vid strykjärn.

Hur många bränder som beror på just lågenergilampor, visar inte statistiken.

Men en lågenergilampa är fylld av teknik som i sig kan ta eld – och lampan är omsluten i plast.

I Sverige saknas regler för att lampan måste självslockna vid högre temperaturer.

David Widlund önskar att man ställde högre krav på lamporna än vad man gör i dag.

-Det är ju inte alls bra att man har en plast i lamporna som kan börja brinna. För vår del skulle vi mycket hellre se att man hade en plast i lamporna som inte kunde ta eld, säger han.

Reglerna hinner inte med

Allt eftersom glödlamporna fasas ut, har efterfrågan på lågenergilampor ökat. Men regelverket har inte hunnit med.

-Man har inte varit medveten om de här problemen, de har ju uppstått i och med att efterfrågan har ökat alldeles för mycket. Men Energimyndigheten kommer att informera EU-kommissionen om den här problematiken, säger Kalle Hashmi som är belysningsexpert på Energimyndigheten.

I dag finns det inget man kan göra för att kolla att lampan inte börjar brinna. De säkerhetsmärkningar som finns ger ingen garanti.

-Jämfört med en glödlampa som i sig inte kan brinna så ersätter vi den med en produkt där produkten i sig kan börja brinna. Det här är givetvis ett sämre alternativ, tycker David Widlund.

Jessica Nordh

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.