Foto: TT

Lagförslag om vinster i välfärden färdigt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett lagförslag om ett vinsttstak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorg, erfar SVT Nyheter. Förslaget kommer att presenteras i morgon fredag vid en presskonferens.

Enligt vad SVT erfar kommer regeringen och Vänsterpartiet att presentera en lagrådsremiss med ett förslag till hur ett vinsttak ska se ut inom välfärden imorgon. Förslaget berör företag som driver skattefinansierade skolor och bedriver omsorg.

Man föreslår ett vinsttak på 7 procent av företagens operativa kapital plus statslåneränta.

Ideella undantas

Däremot har det skett två större förändringar av det förslag som regeringens utredare Ilmar Reepalu la fram för nästan ett och ett halvt år sedan.

Små företag med lågt operativt kapital får en viss förändring. De ska alltid få göra en viss vinst oavsett hur mycket pengar som satsats i bolaget (det operativa kapitalet).

Idéburna aktörer, som stiftelser och ideella föreningar, undantas från vinsttaket eftersom deras syfte inte är att ta ut vinst från verksamheten.

”Skattepengar ska gå till det är avsett för”

Förslaget som SVT tidigare berättat om och som började utformas i september i fjol, innebär bland annat att privata välfärdsföretag inte får ta ut mer än sju procent av operativt kapital plus statslåneräntan.

– Vår utgångspunkt är att skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för, vi ska inte ha några stora vinstuttag. Det handlar om legitimiteten för svensk välfärd, sa Ardalan Shekarabi (S) då.

Förslaget kommer efter att det presenteras vid en presskonferens under fredagen, sedan skickas på remiss i lagrådet. Därefter kommer en proposition lämnas till riksdagen.

Har kritiserats

Förslaget har mött stark kritik från allianspartierna och oppositionen och mycket talar för att det kommer röstas ner.

– Det finns ju en majoritet emot förslaget i Riksdagen eftersom alla allianspartier och sverigedemokraterna är emot förslaget. Så det kommer inte inte bli verklighet, med all sannolikhet, säger SVT:s politiska reporter Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.