Foto: TT

Polisen: ”Lägg undan mobilen i kön”

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgen är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. På polisens Facebook-sida så skriver man att lika vanlig som sillen är till jul, påsk och midsommar så är även trafikolyckor en del av högtiderna.

I helgen väntas trafiken bli lika intensiv som den brukar under midsommar. Men ta det lugnt på vägarna, manar polisen, som menar att midsommar blir betydligt trevligare om trafikanterna inte stressar för att komma fram till firandet.

– Vi brukar säga att Siljan ligger där den ligger, så man behöver inte ha så bråttom hit, säger Stefan Dangardt, kommissarie på Polisen Dalarna. Ta det lugnt och stressa inte, är väl det bästa tips vi kan ge, säger han.

Extra insatser

Polisen kommer på många platser i landet att ha extra insatser med tanke på helgen, både när det gäller trafiken och övervakning. Och det är de mest trafikerade vägarna som det läggs fokus på. I bland annat Skåne, Västmanland och Gotland satsas det mest på kontroller av nykterhet och beteende.

I Stockholm där många väljer att lämna för att åka till skärgården, Dalarna eller någon annan plats, så är det koll på utfartsvägarna där många och långa köer bildas.

– Det är främst torsdags- och söndagseftermiddagen som är värst, säger Göran Bolinder, kommissarie på trafikpolisen i Stockholm. Folk ligger för nära varandra och då kan det smälla. Det är inte främst farten som är problemet utan just avståndet menar han.

”Sluta rattsurfa”

För stockholmarna är Värmdöleden, Norrtäljevägen och transportvägar mot Dalarna stora trafikflöden med risk för köer. Trötthet är en lika allvarlig riskfaktor för olyckor som stress, menar polisen. Ofta sker olyckorna när man nästan är framme eftersom det är då man börjar känna sig lugn och slappnar av.

– Mitt råd till alla midsommarfirare på vägarna är att man ska ha tålamod och vara glad och mätt, säger Towe Hägg på Polisen region Stockholm.

– Stanna, ta en kopp kaffe och vila lite.

– Sen ska man inte kolla de senaste uppdateringarna eller skicka sms när man sitter i kön, även om trafiken står still. För rätt vad det är så drar trafiken igång igen och då kan det hända något. Vi brukar kalla dem för rattsurfare och det är inte bra, så lägg undan mobilen tills du är framme, säger hon.

På västkusten så ser polisen samma utveckling bland midsommarfirarna där. Främst är det ut mot havet, till Bohuslän eller olika öar och ner mot hallandskusten där trafiken blir tät.

– Man kanske har mycket att göra innan man åker, hämta barn, handla det där sista och kanske kommer iväg lite sent. Många är i samma sits och därför blir det också mycket trafik på vägarna, säger Ulla Brehm, presstalesman på Polisen region väst.

Regn minskar inte fyllan

För polisen i väst så är det också under helgen extra fokus på de populära orterna vid kusterna som till exempel Smögen, Strömstad och Marstrand. Trots att meteorologerna har förutspått att det kommer bli regn på många platser i landet under helgen, något som i vanliga fall brukar göra det lite lugnare för polisen, så det stämmer inte det riktigt under midsommarhelgen, menar Ulla Brehm.

– Många har höga förväntningar på midsommar och har rest till en plats för att ha extra roligt. Och den alkohol man har med sig dricks upp även om det blir dåligt väder, så det kan bli stökigt även fast det regnar.

Raggarna äldre och mer sofistikerade

I Dalarna, som ofta är målet för midsommarresenärer, har polisinsatserna runt Siljan, som är det populäraste turistmålet för helgen där, förändrats sedan förr.

– Det kommer fortfarande mycket folk hit, säger dalapolisen Stefan Dangardt. Men som det var på sjuttiotalet med mycket fylla och bråk är det inte längre, menar han. Raggarna har väl blivit lite äldre och mer sofistikerade, nu är det mer fokus på familjen med knätofs och fiolspel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.