Lagrådet säger nej till regeringens förslag om att ge Cementa undantag för fortsatt kalkbrytning. Foto: Karl Melander/TT

Lagrådet avstyrker regeringens undantag för Cementa

Uppdaterad
Publicerad

Lagrådet säger nej till regeringens förslag om undantagslag för Cementas kalkbrytning i Slite på Gotland. Regeringens sätt att hantera ärendet riskerar bland annat tilltron till rättssystemet, skriver Lagrådet i ett yttrande.

Regeringens förslag till undantagslag för Cementa får nej av Lagrådet. Beskedet från Lagrådet är att ett undantag skulle bryta mot grundlagen.

Lagförslaget strider bland annat mot regeringsformen, en av grundlagarna, enligt Lagrådet, som i yttrandet skriver att slutsatsen blir att ”Lagrådet – som är väl medvetet om det angelägna i att behovet av cement tillgodoses – inte kan tillstyrka förslagen i remissen.”

”Påverkar tilltron till rättssystemet”

”I sammanhanget måste också beaktas risken för att lagstiftaren – genom att införa lagstiftning som är helt inriktad på att korrigera utgången i ett enskilt fall som har hanterats i domstol – skadar tilltron till det svenska rättssystemet”, skriver Lagrådet också.

Cementas anläggning i Slite står för över hälften av all cementproduktion i Sverige. I somras kom beskedet att kalkbrottet i Slite inte får fortsätta efter sista oktober.

För att förhindra vad branschen beskriver som en stundande cementkris tog regeringen fram förslag på lagändringar som skulle göra det möjligt att bryta kalk i ytterligare omkring åtta månader. Regeringens planer fick hård kritik från flera håll och beskrevs bland annat som en ”extraordinär” åtgärd.

Branschen: Få fram lagen ändå

Utan ett undantag på plats måste Cementa avbryta produktionen i Slite den sista oktober i år, och från byggbranschen höjs nu röster för att regeringen ska välja att köra över lagrådets avstyrkande.

– Jag tycker att regeringen måste agera för att få fram den här lagen, säger bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd till TT.

SVT Nyheter söker Cementa. I ett mejl till SVT skriver bolaget att man under torsdagen har läst Lagrådets yttrande.

”Vi konstaterar att det inte finns något i det som lyfts av Lagrådet som inte går att avhjälpa i regeringens fortsatta beredning av lagstiftningsärendet. Utöver det har Cementa inga ytterligare kommentarer”, skriver bolaget i mejlet.

Fakta: Cementa och kalkstensbrytningen

Den 6 juli avslog Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: ”Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön”.

Det befintliga brytningstillståndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen har avvisat en överklagan från Cementa.

Regeringen har för att undvika en akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt föreslagit ett tillfälligt undantag i miljöbalken, som enligt näringsminister Ibrahim Baylan skulle öppna för ytterligare åtta månaders kalkstensbrytning i Slite efter den 31 oktober.

Den tillfälliga förlängningen skulle bara omfatta sten som geologiskt omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet sade den 16 september nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.