Cementas hållbarhetschef, Karin Comstedt. Foto: Karl Melander/ TT, Sofia Ekström / SvD / TT

Cementa: ”Vi startar två nya tillståndsprocesser”

Uppdaterad
Publicerad

Cementa kommer starta två nya parallella tillståndsprocesser för att försöka säkra kalkbrytningen på Gotland – en kortsiktigt och en långsiktigt. Det säger företagsledningen till SVT Nyheter efter att det nu står klart att man står helt utan tillstånd för verksamheten från 1 oktober.

Under onsdagen stod det klart att Högsta domstolen inte ger prövningstillstånd i målet om fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet i Slite på Gotland.

– Det är olyckligt att man inte vill pröva detta, då det finns viktiga principiella frågor om hur en miljöprövning skall ske, säger företagets hållbarhetschef Karin Comstedt Webb till SVT.

Beroende av regeringen

Beskedet innebär att Cementa är helt beroende av att regeringen driver igenom en ändring av miljöbalken för att kunna ge företaget en tillfällig frist. Regeringen har utlovat ett sådant besked men där det krävs en remissomgång och ett lagförslag som skall godkännas av riksdagen.

Samtidigt kommer Cementa nu starta två parallella tillståndsprocesser eftersom man juridisk är tillbaka på ruta ett. Det handlar dels om att söka ett nytt långsiktigt tillstånd, vilket kommer kräva en ny mer omfattande miljökonsekvensbeskrivning. Just miljökonsekvensbeskrivning var det som mark- och miljööverdomstolen underkände i somras.

Men processen att söka nytt långstiktigt tillstånd väntas ta många år. Därför vill företaget samtidigt ansöka om ett annat kortare tillstånd, som skall gälla de närmaste tre – fem åren, enligt Karin Comstedt Webb.

Cementa hoppas att det då räcker med mindre omfattande miljökonsekvensbeskrivningar för ett sådant tillstånd. Men även detta kommer ta minst ett år, varför riskerna ändå är stora att företaget får svårt att leverera cement som vanligt.

Säkrat nya leveranser

Företaget har redan säkrat vissa leveranser av kalk från Nordkalk, som också bryter på Gotland. Det krävs dock vissa nya godkännande för att använda den råvaran i cementfabriken, enligt Karin Comstedt Webb.

Att importera kalk är också en möjlighet som ses över för att kortsiktigt klara tillgången på kalk som är den viktigaste råvaran i cementproduktionen. Men på lång sikt är det enligt Karin Comstedt Webb inte en hållbar affärsmodell att fortsätta verksamheten på Gotland om man inte också får möjlighet att bryta kalk där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.