Lagrådet anser att lagförslaget ger regeringen alltför breda befogenheter och inte sätter några gränser för vilka åtgärder regeringen kan vidta förutom att de ska behövas för att motverka virusspridningen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Regeringens maktförslag stöter på patrull

Uppdaterad
Publicerad

Lagrådet underkänner delar av regeringens lagförslag om att öka sin makt för att kunna fatta snabba beslut mot smittspridning.

Stora delar av oppositionen vill också se förändringar av förslaget. Socialminister Lena Hallengren (S) tacklar kritiken genom att bjuda in riksdagens partier till samtal.

Hallengren är inställd på att få med dem på att regeringen ska kunna ta snabba och stora beslut utan att fråga riksdagen först, för att stoppa spridning av coronaviruset.

”Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge och där regeringen idag inte har verktyg för att till exempel snabbt kunna stänga en färjehamn eller ett köpcenter, trots att det är insatser som kan behöva göras med mycket kort varsel”, skriver hon i en kommentar till TT.

Coronapandemin

Kort betänketid

Lagrådet skriver i sitt utlåtande att det är för otydligt vad regeringen får rätt att göra, och att besluten bör underställas riksdagen senast en dag efter att de fattats. Rådet anser också att det är betänkligt att remissinstanserna bara fick 24 timmar på sig att svara på regeringens utkast till lagrådsremiss, och har synpunkter på antalet och urvalet av remissinstanser.

Enligt Lagrådet ger förslaget regeringen alltför breda befogenheter, utan att sätta gränser för vilka åtgärder regeringen kan vidta förutom att de ska behövas för att motverka virusspridningen. De maktbefogenheter regeringen tilldelas gentemot enskilda framstår som ”synnerligen ingripande”, skriver Lagrådet.

Partier kritiska

Processen har gått mycket snabbt. I fredags avslöjade Expressen att regeringen utarbetat en lagrådsremiss i frågan, men att Moderaterna hade invändningar och krävde vetorätt för riksdagen. I lördags rapporterade SVT att regeringen ändrat i förslaget för att tillmötesgå kritiken. Därefter fick ett antal myndigheter 24 timmar på sig att ge sitt utlåtande till förslaget.

I nuläget finns dock ingen majoritet i riksdagen för förslaget, trots ändringarna.

-Vi tänker inte gå med på ett förslag som inte uppfyller de krav som vi har ställt upp, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till Svenska Dagbladet.

”KD vill att regeringen har de redskap som krävs, men riksdagen måste alltid få sista ordet”, skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.

”Regeringen måste lyssna på kritiken från oppositionen och lagrådet och förbättra förslaget, twittrar V-ledaren Jonas Sjöstedt.

”Vi är alltså beredda att fälla regeringens förslag om man itne justerar det i enlighet med våra krav”, twittrar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Regeringens förslag

Regeringen har föreslagit att smittskyddslagen ska kompletteras med en tillfällig bestämmelse som ger regeringen rätt att utfärda vissa föreskrifter från och med 18 april till 30 juni. Riksdagen ska få ta ställning i efterhand.

I förslaget är det inte definierat exakt vad regeringen ska få göra, men några exempel på möjliga åtgärder nämns:

1. Tillfälliga begränsningar för folksamlingar

2. Tillfällig nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser.

3. Tillfällig nedstängning av sociala och kulturella mötesplatser, såsom barer, nattklubbar, restauranger, kafeterior, gym- och sportanläggningar, bibliotek, museer och allmänna samlingslokaler. 

4. Tillfällig nedstängning eller andra begränsningar i fråga om transporter eller att använda infrastruktur, såsom hamnar, flygplatser eller buss- eller järnvägsstationer.

5. Tillfälligt möjliggörande av inbördes handel eller omfördelning av läkemedel eller skyddsmaterial och annan medicinsk utrustning när det gäller privata vårdgivare och andra privata aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet