Socialminister Lena Hallengren: ”Regeringen har arbetat med väldigt hög hastighet. Då har vi försökt förankra det här förslaget.” Foto: Jessica Gow, TT

Regeringen backar om kritiserat förslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen backar om den nya lag som ska ge regeringen utökade maktbefogenheter i kampen mot coronasmittan. Enligt vad SVT erfar har förslaget efter kritiken från andra riksdagspartier skrivits om så att riksdagen i efterhand kommer att kunna pröva varje åtgärd som regeringen vidtar inom ramen för den nya lagen.

Bakgrunden till förslaget är att regeringen menar att det kan bli nödvändigt att på kort tid fatta extraordinära beslut för att hindra spridning av coronasmittan. I det ursprungliga förslaget ville regeringen ha rätt att utan att fråga riksdagen om lov kunna stänga bland annat flygplatser och andra delar av transportsektorn.

Regeringen skrev i sin promemoria att det till exempel kan handla om en ”tillfällig nedstängning eller andra begränsningar i fråga om att använda transporter eller att använda infrastruktur, till exempel hamnar, flygplatser eller buss- och järnvägsstationer.”

Coronapandemin

Regeringen vill ha samma mandat när det handlar om att stänga köpcenter, restauranger, affärer och att ytterligare begränsa folksamlingar för att ta några exempel. Regeringen vill också ha rätt att kunna omfördela sjukvårdsutrustning mellan olika regioner och från privata vårdgivare för att begränsa smittspridning.

– Det är en tillfällig förändring och rör bara de åtgärder som behövs för att bekämpa coronaviruset och covid-19. Det är tillfälligt och gäller till senast sista juli, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Tillfällig lag

Lagen som skulle ge regeringen denna rätt ska vara tillfällig och gälla i tre månader. Men trots detta har delar av oppositionen riktat hård kritik mot förslaget i och med att det innebär kraftigt ökade maktbefogenheter åt regeringen.

Flera partier, bland annat Moderaterna och Vänsterpartiet, har efterlyst förändringar av förslaget så att riksdagen inte kan rundas.

Och nu på lördagskvällen har ett delvis nytt regeringsförslag tagits fram, enligt vad SVT erfar. Det innebär att regeringen visserligen får rätt att fatta dessa beslut på egen hand, men att varje beslut ska åtföljas av en proposition till riksdagen.

Därmed kan riksdagen antingen bekräfta regeringens beslut, ändra det eller helt förkasta det.

Riksdagen kan stoppa

Det innebär att riksdagen, trots de ökade befogenheterna för regeringen, får rätt att omedelbart stoppa beslut som saknar stöd i riksdagen.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) handlar regeringens lagförslag om utökade befogenheter inte om att kringgå riksdagen.

– Regeringen har arbetat med väldigt hög hastighet. Då har vi försökt förankra det här förslaget. Då har det i den dialogen kommit fram synpunkter som gör att förslaget kan bli ännu bättre.

– Det är först nu det finns ett förslag. Innan har det varit ett utkast. Då har det varit synpunkter som har kommit fram som har bidragit till att vi har fått fram en bra produkt, säger Lena Hallengren.

Snabb remiss

Regeringen skickar ut det nya förslaget på snabbremiss på lördagskvällen. Ett antal myndigheter får 24 timmar på sig att ge synpunkter på förslaget. Det är den kortaste remissrundan någonsin i Sverige och vittnar om hur brådskande regeringen ser på frågan.

Efter denna remissrunda ska lagrådet granska den nya lagstiftningen. Därefter kommer regeringen, efter samråd med övriga riksdagspartier, att lägga en proposition på riksdagens bord. Tanken är att detta ska ske redan under nästa vecka.

Planen är att den nya lagen ska kunna träda i kraft senare i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet