Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen vill ha mer makt – begär att få kringgå riksdagen under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill med anledning av coronakrisen få makt att fatta beslut kopplade till pandemin utan att behöva gå via riksdagen. De har sökt stöd hos oppositionen för att få igenom en lagrådsremiss – men mött på motstånd från Moderaterna.

I en promemoria från Socialdepartementet till oppositionen, som SVT har tagit del av, beskrivs ett utkast till en lagrådsremiss. Den innehåller förslag om att ge regeringen tillfällig befogenhet att meddela vissa föreskrifter för att stävja spridningen av covid-19 – utan att behöva vända sig till riksdagen.

I promemorian står det att regeringen föreslås få rätt att ta snabba beslut om att bland annat införa tillfälliga begränsningar för folksamlingar, stänga köpcentrum, nattklubbar och restauranger och att införa restriktioner för transportsektorn.

Regleringen ska om den träder i kraft vara tillfällig och föreslås gälla mellan april 2020 och september 2020.

M kritiska

I Moderaternas svar, som Expressen har tagit del av, kritiserar partiet delar av förslaget:

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”.

Tobias Billström, gruppledare för M i riksdagen, kommenterar remissförslaget skriftligt till TT:

”Vi är angelägna om att det går att fatta snabba och kraftfulla beslut för att bekämpa smittspridningen. Samtidigt är förslaget hastigt framtaget, och det är viktigt att åtgärderna är både träffsäkra och rättssäkra. Vi har lämnat ett snabbt svar om hur detta kan uppnås. Nu är det upp till regeringen att ta processen vidare.”

Ministern: ”Vi återkommer”

M säger att de går med på att regeringen får makt att ta direkta beslut med förutsättningen att de genast ska prövas i riksdagen i efterhand. Om riksdagen då röstar nej ska beslutet inte gälla längre, skriver partiet.

I en skriftlig kommentar till SVT kommenterar Maja Fjaestad, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S), förslaget:

”Det förbereds en lagrådsremiss med förslag om en lag med bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder. Vi återkommer när det finns ett förslag. Regeringen förankrar löpande eventuella åtgärder med riksdagspartierna.”

Flera partier positiva

Under kvällen har flera riksdagspartier uttryckt sig positivt om förslaget.

Acko Ankarberg (KD), ordförande i socialutskottet, skriver till TT att remissen känns rimlig:

”Kristdemokraternas grundhållning är att det är rimligt att regeringen har de verktyg som krävs för att bekämpa smittspridningen. De befogenheter regeringen efterfrågar är tillfälliga och gäller under en mycket begränsad tid. Därför har vi i huvudsak ställt oss positiva till regeringens förslag.”

Även Jimmie Åkesson (SD) säger till nyhetsbyrån att han är för att tillfälligt ge regeringen utökad makt:

”Vi har under de här veckorna efterfrågat mer handlingskraft och fler åtgärder. Detta är ett bra steg på vägen och borde ha kommit tidigare. I detta läge är jag tillfälligt villig att ge regeringen ökade möjligheter för snabbt agerande. Sen gäller det naturligtvis också att de vid behov faktiskt agerar och inte bara pratar. Vi ser fram emot en diskussion om adekvata kontrollmekanismer från riksdagens sida”.

”Måste vägas mot demokratin”

Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott, kommenterar också förslaget för TT:

-Vi har fått initial information. Men vi vill se hela förslaget, och fortsätter:

-Smittskyddet måste vägas mot demokratin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet