Inga anonyma vittnen, tycker Lagrådet. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Lagrådet säger nej till anonyma vittnen

Publicerad

Tidöpartiernas förslag om att tillåta anonyma vittnen i förundersökning och rättegång underkänns av Lagrådet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Mervärdet i att införa anonyma vittnen "framstår som mycket begränsat" och "förslaget kan leda till att domstolarna får sämre underlag för att döma i målet", skriver Lagrådet i sitt utlåtande.

"Den begränsade nyttan av förslaget, sedd i ljuset av de starka principiella betänkligheter som det ger upphov till, leder Lagrådet till slutsatsen att förslaget inte bör genomföras", skriver rådet vidare.

Om regeringen – som gick fram med sin lagrådsremiss trots kraftig kritik från bland annat Justitieombudsmannen och Domstolsverket – väljer att gå vidare med lagförslaget föreslår Lagrådet flera ändringar i formuleringarna.

Att införa anonyma vittnen var ett av löftena i Tidöavtalet mellan regeringspartierna (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.