Lägre avkastning trots miljardavgifter

Uppdaterad
Publicerad

De totala fondavgifterna för premiepensionssystemet uppgår till 16 miljarder kronor sedan starten år 2000. Det statliga ”icke-väljaralternativet” i Sjunde AP-fonden har kostat tre miljarder medan förvaltningen av de valbara fonderna kostar 13 miljarder. Det visar en genomgång SVT gjort.

För 17 år sedan införde regeringen det så kallade PPM-systemet där 2,5 procent av den allmänna pensionen avsätts till den så kallade premiepensionen. Där kan den som vill via ett så kallat fondtorg välja bland över 800 aktie- och räntefonder för att försöka förbättra sin egen pension. De som inte gör något val hamnar i den statliga icke-väljarfonden som förvaltas av Sjunde AP-fonden.

Kostat 16 miljarder

Siffror som Premiepensionsmyndigheten och Sjunde AP-fonden tagit fram åt SVT visar att fondsystemet kostat pensionsspararna 16 miljarder kronor i fondavgifter sedan starten. Till det kommer bland annat administrationskostnader för Sjunde AP-fonden och Premiepensionsmyndigheten.

Billigare och bättre för ickeväljarna

Icke-väljaralternativet, den så kallade Såfan, har hittills varit betydligt billigare än de valbara fonderna. Sedan starten uppgår Sjunde AP-fondens förvaltningskostnader till cirka tre miljarder. Den samlade kostnaden för de aktiva väljarna har sedan år 2000 varit 13 miljarder kronor.

Men trots de högre avgifterna har de valbara fonderna i genomsnitt gått betydligt sämre än Sjunde AP-fondens icke-valsalternativ.

Växt med 150 procent

Sedan starten har icke-väljarnas pengar, enligt Sjunde AP-fonden, växt med cirka 150 procent. Genomsnittet för de privata fonderna är cirka 64 procent. Det betyder att Sjunde AP-fondens förvaltning av ickeväljarnas pengar sedan år 2000 gått mer än dubbelt så bra jämfört med de privata fonderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.