Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 procent i åldersgruppen 18-29 år i Halland har bokat tid eller påbörjat sin vaccination. Det är en lägre siffra jämfört med när vaccinationen öppnade för äldre. ”Olyckligt”, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare. Foto: SVT

Regioner larmar: Lägre intresse för vaccinering bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen mot covid-19 går framåt i Sverige och över sex miljoner svenskar har fått minst ett dos.

Men när regioner nu erbjuder yngre en vaccinspruta är intresset på vissa håll inte lika starkt.

– Det är olyckligt om vi har många ovaccinerade i vissa åldersgrupper, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.

Sedan en vecka tillbaka erbjuder alla regioner i landet vaccin till personer som är 18 år och äldre. På vissa håll har bokningen för den yngre målgruppen varit öppet längre än så. Men nu flaggar vissa regioner för att intresset för att vaccineras bland unga inte är lika högt.

– Man hänger inte på låset på samma sätt som de äldre gjorde. Det är olyckligt om vi har många ovaccinerade i vissa åldergrupper, för då finns det ett förutsättning för smittspridning, säger Maria Löfgren till SVT Halland.

I den senaste lägesrapporten från regionerna har både Örebro, Värmland och Västernorrland varnat om ett lägre bokningstryck bland unga. Sedan tidigare har Uppsala flaggat för samma utmaning. 

– Att vi är inne i sommaren tror vi påverkar, men sedan har vi också färre riskfaktorer som spelar in. Nu handlar det om unga, friska personer som gör att intresset för att vaccinera sig är lägre, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Örebro till SVT Örebro.

Oroväckande smittspridning i Stockholm

Men det dalande intresset syns inte på alla håll. I Stockholm öppnade vaccinationerna för personer över 18 år för en och en halv vecka sedan, och där har trycket på bokningarna varit lika högt som i de äldre målgrupperna.

– Vi hoppas att alla fortsätter ta erbjudandet, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Något som däremot oroar Stockholm är den ökade smittspridningen. Antalet coronafall har ökat de fyra senaste veckorna, och under den senaste veckan har registrerades 632 nya fall – en ökning med 44 procent.

– Även om det fortfarande är från låga nivåer så är det oroväckande när det är en så stor ökning från en vecka till en annan, säger Maria Rotzén Östlund.

En tredjedel av fallen från utlandsresor

Det är den yngre målgruppen, 18-29-åringar, som står för majoriteten av de nya smittofallen. Över en tredjedel av de nya fallen har blivit smittade från resor i utlandet, där Spanien sticker ut bland resemålen.

Mönstret om att smitta tagits hem från utlandet nämns av flera regioner.

För att inte Stockholm och andra regioner ska se en smittspridning som når upp mot nya höga nivåer understryker Maria Rotzén Östlund vikten av att alla åldersgrupper når en hög vaccinationsgrad:

– Enstaka yngre kan fortfarande kan bli svårt sjuka, och dessutom är det så att de har kontakt med äldre där vissa av olika anledningar inte är vaccinerade. Så de ska både skydda sig själva och skydda sig så de inte smittar andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer