Svenskarna väljer MP framför C för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Bara fyra procent av de svenska väljarna känner störst förtroende för Centerpartiet när det gäller klimatet. Miljöpartiet däremot får rekordstort förtroende, även bland borgerliga väljare.

– Det är bara att gratulera Miljöpartiet. Det är bra jobbat, de håller sina starka siffror. Vi har mycket att jobba med inom Centerpartiet för att visa att vi står för långsiktig hållbarhet i politiken, säger Michael Arthusson, Centerpartiets partisekreterare.

Trots att Centerpartiet profilerar sig som ett parti som värnar om miljö och klimat, så verkar budskapet inte ha nått fram till väljarna.

På frågan vilket parti känner du störst förtroende för när det gäller klimatfrågan, är det bara fyra procent av de tillfrågade som väljer Centerpartiet. Fler väljer Moderaterna, som får störst förtroende av sex procent av de tillfrågade.

Det visar en Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

– Man måste tänka på att Centerpartiet har haft en lång rad, flera decennier av opinionsproblem. Och det här kan inte Annie Lööf ändra på på ett drygt halvår, utan vi får vara tålmodiga, säger Michael Arthursson.

Det är Miljöpartiet som väljarna har störst förtroende för när det gäller klimatfrågan. 46 procent av de tillfrågade i undersökningen väljer Miljöpartiet, vilket är ett rekordstort förtroende i den här frågan. Och även bland borgerliga väljare vinner Miljöpartiet överlägset det största förtroendet med 38 procent.

– Jag tror att vi får ett högt förtroende för vi har stått upp för de här frågorna, både när de har diskuterats mycket, men också när de inte diskuteras särskilt mycket. Vi fortsätter att presentera våra konkreta förslag som både skapar möjligheter för människor, men också premierar det som är bra för miljön och därmed också gör att omställningen blir möjlig, säger Anders Wallner, Miljöpartiets partisekreterare.

Alla (i hela procent):

Miljöpartiet: 46

Socialdemokraterna: 9

Moderaterna: 6

Centerpartiet: 4

Folkpartiet: 1

Vänsterpartiet: 1

Sverigedemokraterna: 0

Vet ej: 32

Borgerliga väljare (i hela procent):

Miljöpartiet: 38

Moderaterna: 16

Centerpartiet: 12

Folkpartiet: 3

Kristdemokraterna: 2

Socialdemokraterna: 1

Vej ej: 28

S+v+mp-väljare (i hela procent):

Miljöpartiet: 57

Socialdemokraterna: 17

Vänsterpartiet: 3

Vet ej: 23

SD-väljare (i hela procent)

Miljöpartiet: 43

Moderaterna: 10

Socialdemokraterna: 5

Centerpartiet: 1

Sverigedemokraterna: 0

Vet ej: 42

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer