Förtroendet för mjölkbönderna har inte återhämtat sig efter förra året när Uppdrag granskning avslöjade missförhållanden på en Arla-gård. Foto: Fredrik Persson / TT & Lars Pehrson/SvD

Novus: Fortsatt tapp i förtroende för svenska mjölkbönder

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2020 sjönk förtroendet för Sveriges mjölkbönderna efter att Uppdrag granskning visat ett program om en mjölkgård där djuren var mycket magra och smutsiga.

I dag, ett år senare, visar en ny undersökning från Novus att förtroendet fortfarande inte återhämtat sig.

I januari förra året sände SVT:s Uppdrag granskning ett uppmärksammat program om en mjölkgård som levererade mjölk till Arla. Korna på gården var väldigt magra, vilket veterinärer och djurskyddshandläggare reagerade på.

Även grannar i trakten vittnade om smutsiga och mycket magra djur. Tidigare anställda hade haft problem med gårdens ägare både när det gällde att få ut lönen och när det handlade om skötseln av gården. Samtidigt ville ägaren bygga ut verksamheten med ännu fler djur.

Förtroendet sjönk

”Arlagården” blev ett av Uppdrag gransknings mest sedda program. Den kritiserade gården levererade mjölk till Arla och var medlem i Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Efter programmet bjöd LRF in journalister för att visa att den uppmärksammade gården var ett enskilt fall och inte ett exempel på hur svensk djurhållning ser ut.

– Bilden som målas upp, att man drar alla över en kam, är man rädd för, sa LRF:s dåvarande ordförande i Gävleborg, Maria Jonsson då.

Efter att programmet sänts sjönk allmänhetens förtroende för svenska bönder generellt, visade en undersökning som Novus genomförde dagen efter att programmet publicerats. Just mjölkbönderna hade tidigare haft allra störst förtroende, men efter granskningen sjönk det från 84 procent till 67 procent.

10 procent har lågt förtroende

Nu har Novus gjort en ny undersökning som visar att förtroendetappet för mjölkbönderna består.

I november och december 2019, några månader innan programmet om den kritiserade gården sändes, uppgav enbart tre procent att de hade lågt förtroende för mjölkbönderna. Efter skandalen låg den siffran på tolv procent. I den nya undersökningen har den siffran sjunkit till tio procent.

70 procent av de 1 075 intervjuade säger nu att de har ett stort förtroende för mjölkbönder. Det är en ökning på tre procent jämfört med efter Uppdrag granskning, men ökningen ligger inom felmarginalen, enligt Novus.

SVT har sökt LRF för att höra hur de ser på förtroendesiffrorna men de avböjer en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.