Läkare varnar för att lägga för mycket vikt vid AMH-tester för att undersöka äggstatus, eftersom de inte kan säga tillräckligt mycket om fertiliteten. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson / TT

Läkare varnar för blodprov som undersöker kvinnors ägg

Uppdaterad
Publicerad

Privata företag erbjuder kvinnor att undersöka sina äggreserver mot betalning – genom ett enkelt blodprov. Men nu varnar flera läkare för att lägga för stor vikt vid resultaten, eftersom det riskerar att vagga in kvinnor i falsk trygghet kring sin fertilitet – eller skrämma upp dem i onödan.

Att få en siffra på en skala som berättar hur länge man har chans att bli gravid och därefter kunna planera sin familjebildning – låter som drömmen för många kvinnor. Det handlar om AMH-värdet, en förkortning av anti-müllerskt hormon, som produceras i äggblåsorna som finns i äggstockarna. Genom att mäta nivån av detta hormon i blodet kan man få fram ett värde som uppskattar hur stor äggreserv, det vill säga hur många ägg, en kvinna har.

Men SVT Nyheter har talat med flera forskare och läkare inom reproduktionsmedicin som säger att AMH-värdet inte säger särskilt mycket om en kvinnas chans att bli gravid. 

– Mängden ägg är inte avgörande utan äggens kvalitet, och den försämras med åldern, säger gynekolog och överläkare Leif Bungum, som forskat vid Skånes universitetssjukhus om AMH-värdets betydelse.

Äggens kvalitet testas inte

Flera privata företag tar dock cirka 800 kronor för ett AMH-test som säljs via nätet. Men vad som inte framgår särskilt tydligt, varken inom vården eller på en del av företagens sajter är att testet enbart visar äggens antal, inte deras kvalitet.

– En 25-årig kvinna med få ägg har mycket större chans att få barn än en 40-årig kvinna med många ägg, eftersom det är endast 15-20 procent av hennes ägg som är bra, säger Leif Bungum.

”Falsk trygghet att förlita sig på AMH-test”

Hans forskning har också visat att AMH-värdet kan variera över tid och var i menscykeln man befinner sig när testet tas.

– Det är ganska tveksamt det privatklinikerna gör med att sälja tester på det här sättet. För att mäta äggreserven kan man lika gärna göra ett ultraljud hos en gynekolog som är duktig på det.

Tekla Lind, gynekolog och chef på reproduktionsmedicin vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, är inne på samma spår.

– Det är en falsk trygghet att förlita sig på ett AMH-test. Man ska vara medveten om att missfallsrisken också ökar med åldern. Det är vettlöst att gå och ta ett blodprov om och om igen, säger hon.

Margareta Kitlinski, överläkare och sektionschef på Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus, anser att det är viktigt att företagen är tydliga med att äggens kvalitet inte kan mätas med AMH-värdet, men tycker samtidigt att det är positivt att nättesterna kan fungera som ett medvetandegörande kring fertiliteten.

– Men resultaten ska inte användas för att planera eller hållas som garanti för en graviditet, säger hon.

Kritisk till självdiagnostik

Thomas Brodin, gynekolog vid Linnékliniken och forskare vid Uppsala universitet, möter ofta kvinnor med hög tilltro till AMH-värdet. 

– Jag tycker inte att man ska ta prover för självdiagnostik. Umgås man med funderingar kring sin fertilitet ska man diskutera frågan med en fertilitetsläkare.

Det finns dock situationer där AMH-värdet är av vikt och det är främst vid bedömning av vilken hormonbehandling som ska sättas in inför provrörsbefruktning, så kallad IVF. Därför tas alltid provet som en del av en fertilitetsutredning. Här har Thomas Brodin forskat på området och kunnat påvisa att AMH-värdet, ensamt men framförallt tillsammans med åldern, har betydelse för kvinnors chanser att föda barn efter IVF. Han är dock tydlig med att man inte kan bryta ned hans resultat på individnivå. Thomas Brodin är alltså delvis av en avvikande uppfattning än de andra forskarna.

– Många går och mäter sitt AMH och deppar ihop och tror att de inte kan bli gravida. Viss, men sparsam, kvalitativ information finns i AMH-värdet enligt min mening, men det sambandet kan bara visas på gruppnivå. Äggreserven måste också sättas i samband med mycket annat.

”Kan fyllla en funktion”

Rebecca Engelbert, verksamhetschef på Medisera, ett av de företag som erbjuder AMH-prov, säger att testsvaret används för att ge en indikation på en kvinnas äggreserv och således även en indikation på fertiliteten. Samtidigt är hon tydlig på att det är viktigt att man som patient ska veta att det inte ger hela bilden.

– Blodanalysen som sådan har ett kliniskt värde och något som kan fylla en funktion. Man får ha en tillit till människors förmåga att ta emot den här informationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.