Foto: TT

Läkare varnar för sent barnafödande

Uppdaterad
Publicerad

Först resa, plugga och karriärklättra. Sedan skaffa barn. Men risken är att det hinner bli för sent, anser läkare.

– Vi tror att vi kan få barn tills vi kommer i klimakteriet, men så är det inte. Fertiliteten avtar från 30 års ålder hos de allra flesta kvinnor, säger Anna Karin Lind, specialistläkare och medicinsk chef för IVF Sverige AB.

Både Lind och flera andra läkare som TT pratat med är alla överens om att det i dag finns en hel del okunskap kring hur fertiliteten fungerar.

– Jag möter kvinnor som säger att de vet att åldern har betydelse. Men h u r stor betydelse den faktiskt har, det är det många som är ganska omedvetna om, säger Anna Karin Lind.

Gamla ägg

– Man har också en övertro på vad vi kan hjälpa till med, med IVF. Med en vanlig provrörsbehandling överkommer man inte problemet med åldern, men det tror många, säger Anna Lena Wennberg, specialistläkare på Nordic IVF Center.

Hon tror att det är lätt hänt att man kan låta sig luras av att man är frisk, försöker träna och leva sunt.

– Då tänker man att även äggstockarna är friska, och det är de kanske, men äggen blir för gamla. Så fertiliteten kvarstår inte, även om man känner sig fräsch i övrigt.

Medelåldern för förstagångsmammor har blivit högre de senaste decennierna – 2014 var den uppe i 29 år. Samtidigt visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) att det blir allt fler mammor som föder barn efter 40.

Konsekvensen av att vänta blir att det kan bli väldigt svårt för många att kunna bli gravida när de väl börjar försöka. Många kan bli tvungna att ta sig igenom behandlingar för att lyckas, vilka kan vara tuffa både fysiskt och psykiskt.

Prata mer

– Och om man föder det barn man önskar sig kanske man också vill ha syskon, och då kan det blir svårt att komma till den graviditeten, säger Britt Friberg, överläkare och docent vid reproduktionsmedicinskt centrum vid Skånes universitetssjukhus.

Anna Karin Lind tror att det behövs pratas mer om fertilitet, exempelvis i samband med preventivmedelsrådgivning, och att man kanske måste se över systemen i samhället, så att man inte ska känna att ekonomin hindrar barnafödandet.

– Och om man lever i en relation kanske man ska fundera vilken ordning man ska göra saker, om man vill bli gravid.

 * Kvinnans möjligheter att få barn börjar minska redan från 30 års ålder. Efter 35 sjunker fertiliteten ännu snabbare och vid 40-42 blir fertiliteten mycket låg.

 * Det är dock väldigt individuellt – vissa kan lätt bli med barn i 40-årsåldern medan andra kan ha svårt att bli gravida redan vid 25.

 * Den absoluta gränsen för att kunna bli med barn ligger dock vid övergångsåldern.

 * Om man försökt få barn under ett års tid men inte lyckas, brukar man få gå igenom en utredning.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.