Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du veta vilka fler riskgrupper som inte tål extremhetta? Hjärtläkaren och miljömedicinforskaren Petter Ljungman reder ut fyra otippade grupper i videon ovan. Foto: Storyblocks

Läkaren listar: Fyra oväntade riskgrupper i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Asfalt som bränner och svett som dryper. Miljoner människor lever farligt när termometern kryper närmre brännheta gradantal. Men vilka påverkas mest av värmen? Här listar hjärtläkaren Petter Ljungman fyra oväntade riskgrupper i sommarhettan.

Enligt Scientific American har antalet personer som dör till följd av extremhetta ökat stadigt sedan mitten av 80-talet. En studie av vetenskapstidskriften Lancet, som publicerades 2021, visar att 356 000 människor i nio länder dog till följd av extremvärme 2019. Det är lika många som bor i hela delstaten Vermont. 

Många forskare och läkare menar nu att vi måste bli bättre på att förhålla oss till värmen, så att inte fler riskerar att drabbas av överhettning. 

– Det är inte alltid uppenbart att man utsätter sig för en risk, många gillar ju att vara i solen, säger Petter Ljungman.

Just soldyrkande svenskar som rest till sydligare breddgrader på semester kan löpa högre risk i hettan.

– Om man till exempel åker från ett svalt land som Sverige till ett varmt land har inte kroppen haft tid att vänja sig vid värmen och acklimatisera sig. Då måste man vänta in kroppen.

Dna kan avgöra din värmetålighet 

Många känner nog till att gravida, småbarn och äldre personer ska hålla sig undan solens hetaste strålar. Men det finns fler riskgrupper som kan råka illa ut i sommarvärmen.  

Vissa forskare menar till och med att människors dna kan spela in i hur bra man tål värmen. Vissa har nämligen mer av ämnet “heat shock protein”, ett stressprotein som hjälper kroppen att reglera värmen. Har man mindre av proteinet kan kroppen helt enkelt inte reglera det stresspåslag som höga grader kan innebära.  

Undrar du vad som händer i kroppen vid extremvärme? Hör vad Petter Ljungman sade när han besökte Aktuellts studio 2022 i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petter Ljungman, forskare i miljömedicin på Karolinska Institutet, förklarar vad som händer i kroppen vid extrem värme.

Läkaren tipsar: Bästa värmeknepen inför semestern

Var medveten om temperaturskillnader

Om du åker från ett kallare land till varmare breddgrader, ta det lugnt med solen de första dagarna. Kroppen behöver tid för att acklimatisera sig till det nya klimatet. Var aktsam på ditt beteende och undvik att överanstränga dig fysiskt innan kroppen vant sig vid värmen.

Fyll på med vätska – hela tiden

Drickan behöver inte vara någon särskild temperatur, men den får inte vara vätskedrivande. Kaffe, te, alkohol kan exempelvis spä på en uttorkning då de driver bort vätska istället för att tillföra mer. 

Bär luftiga kläder

Lösa kläder i naturmaterial svalkar ofta mer än tajta polyesterplagg. De andas bättre och ger dessutom din kropp möjlighet att andas bättre och ta hand om din kropps kylsystem bättre: svetten. 

Glöm inte saltet

När man svettas mycket förlorar kroppen mer salt, det betyder att man bör fylla på med mer salt under sommarhalvåret för att hålla kroppens saltbalans intakt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.