Läkarförbundet kräver att krislägesavtalet aktiveras

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonalen i stockholmsområdet vittnar om tuffa arbetsförhållanden med långa arbetspass och förflyttningar till nya arbetsuppgifter. Därför vill nu Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet i Stockholm att det så kallade krislägesavtalet ska användas, för att kompensera personalen för de hårda villkoren.

– Vi behöver ordnade förhållanden därute, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund till SVT Nyheter.

Avtalet kom till efter skogsbränderna 2018, för att möjliggöra för arbetsgivare att flytta personal mellan regioner och arbetsplatser. Syftet är att täcka upp för extrema situationer när vanliga kollektivavtal blir för begränsande.

– Vi behöver ordnade förhållanden därute. Det här är ett avtal som parterna kommit överens om att tillämpa och det är rimligt att man får betalt för den övertid man arbetar, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund. 

Coronapandemin

Lönepåslag för ökad arbetstid

Krislägesavtalet kan tillämpas på en hel region, eller en mindre enhet, en enskild vårdavdelning till exempel. Det kan också avgränsas till att gälla specifika yrkesgrupper.

Genom avtalet får arbetsgivare bland annat möjlighet att under en månads tid införa 48 timmars arbetsvecka, samt placera personal där den behövs bäst. I gengäld får de anställd ett lönepåslag med 120 procent.

Farlig väg för anställda

Fackförbundet Kommunal däremot är rädda att villkoren i krislägesavtalet blir för tuffa för redan pressade anställda inom bland annat äldreomsorgen.

– Medlemmarna vittnar om att man redan nu går på knäna, med det här avtalet flyttar man mer makt till arbetsgivaren. Att de anställda ska jobba ännu mer är en farlig väg att gå, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet