Över 400 smittade av covid- 19 på äldreboenden i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset finns nu på 100 äldreboenden i Stockholms län. Nya siffror på torsdagskvällen visar att viruset tagit sig in på vart fjärde särskilt boende för äldre i länet och att minst 406 av de äldre där smittats. 

De nya siffrorna som SVT kan redovisa kommer från Region Stockholm utifrån det som rapporterats in.  Det bor omkring 16 000 personer i ca 400 särskilda boenden för äldre i Stockholms län. På 100 av boenden, alltså vart fjärde boende, finns en eller flera äldre som är smittade av covid-19. Att 406 personer nu befunnits smittade av covid-19 innebär att 3,1 procent av samtliga boende smittats.

Antalet smittade är alltså betydligt högre än de 250 bekräftade fall av smitta på äldreboenden i regionen som SVT tidigare rapporterat om.

De siffrorna kom från vårdbolaget Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvården på lite mindre än hälften av regionens äldreboenden och beskrev läget på de boendena. I de nya siffrorna finns även rapporterade fall från bolaget Capio Legevisitten, som bedriver vård på ungefär lika många äldreboenden, samt andra vårdgivare.

Fördröjning av uppgifter

Region Stockholm kan på torsdagskvällen inte uppge hur många av de smittade på äldreboendena som avlidit, då de uppgifterna kommer in med en fördröjning till Smittskydd Stockholm. Men bland de 250 smittade på de äldreboenden där vårdbolaget Familjeläkarna ansvarar för läkarvården har 50 avlidit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet