Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det känns sorgligt och nästan omänskligt att han har fått dö ensam, säger Angelica om hennes styvpappas bortgång. Foto: Rikard Collsiöö, SVT

Hon förlorade sin styvpappa på bara några timmar

Uppdaterad
Publicerad

Angelica ville berätta för SVT om hennes styvpappas boende i coronatider. Några timmar senare hade han gått bort.

Efter att ha läst rapporteringen kring coronasmittans spridning på äldreboenden hörde Angelica av sig till SVT. Hon ville berätta hur det fungerade kring vården av hennes styvfar, som hon betraktat som sin pappa i 35 år. Han bodde på ett äldreboende i Stockholm sedan i somras.

– Jag har pratat med honom och han säger att han känner att han håller på att dö, sa hon.

Senare samma kväll avled han.

– Det gick väldigt fort. Han fick feber i går. Vi pratade med varandra tidigare i dag. Vi pratade i telefon varje dag. I måndags var han tjatig, ringde och ville veta hur det gått i Dagens dubbel och att vi skulle köpa Coca-cola.

Inte ordentligt förberedda

Angelica tycker inte att det verkar som att boendet varit ordentligt förberett på händelseutvecklingen, och hon har fått uppgifter om att flera boende varit smittade.

I onsdags berättade kommunen att det fanns smitta på 29 av 88 boenden runt om i Stockholm. Stockholms stad säger att det finns rutiner på plats som ska klara situationen, men samtidigt har företaget Familjeläkarna under torsdagen berättat hur de tagit hand om över 200 smittade, varav 50 avlidit.

När Angelica på torsdagen fick besöka sin pappa hade personal uppgett att de ordnat honom fin. Men när de öppnade dörren förstod hon att de inte hunnit.

– Han låg precis som då han dog, på rygg men lite på sidan med öppen mun.

Ett bra boende

Hon är noga med att framhålla att hennes pappa hade det bra på boendet och att personalen gjorde vad de kunde med de förutsättningar som gavs.

– I söndags hade han fått god lasagne, då var han glad. Han hade ett jättefint rum och det var nära till oss, säger Angelica.

Hon vill nu att fler ska förstå vad som kan vänta.

– Den här situationen kommer att upprepas hos många andra. Vi måste vara beredda på det, och kanske försöka göra det bättre.

– Det känns sorgligt och nästan omänskligt att han har fått dö ensam, när han levt med mamma i 35 år.

Angelicas pappa blev 84 år.

Se intervjun med Angelica i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet