Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler kommer att dö ensamma Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Vårdchefen: Fler kommer att dö ensamma

Uppdaterad
Publicerad
Livets slut kommer att se helt annorlunda ut de kommande månaderna. I vissa fall kanske inga anhöriga kan ta farväl. Det säger chefen för Stockholms sjukhem.

Han är specialist på livets slut: Georg Engel, chef över palliativ vård på Stockholms sjukhem. Vi träffar honom i en av få pauser mellan olika kris- och planeringsmöten. Hela anläggningen ställs nu om. Dels för att ta emot Covid-19-patienter, dels för att andra patienter och boende inte ska drabbas av smittan. Corona förändrar allt. Även för de som har helt andra sjukdomar. 

– Före pandemin så var det lätt att ge full empati och full respekt för varje individ. Nu ser vi, om det blir ont om resurser, att varje vårdpersonal kommer att stå i prioriteringar ofta. Ska jag ha visiret på eller inte? Ska jag släppa in två anhöriga till, eller inte? Varje handling kommer att ha en framsida och en baksida. Det skapar etisk stress, säger Georg Engel.

Nya riktlinjer

För att personalen ska slippa fatta beslut på egen hand och i stunden skapar de nu nya riktlinjer. De som får besöka patienterna i livets slutskede är inte längre de närmaste, utan bara de allra närmaste; partner eller barn. Men i vissa fall kommer inte heller det att gå.  

– I en situation där vi har ont om skyddsutrustning, så kommer skyddsutrustningen gå till personalen i första hand. Då kan det hända att man inte kan ta avsked. 

Han betonar att i de fallen kommer personalen finnas vid patientens sida – men givetvis iklädd skyddsvisir och handskar.  

Få har lika mycket erfarenhet som Georg Engel av vård i livets slutskede. Men det som nu närmar sig är något helt nytt. 

– Jag är trygg i alla de förberedelser vi gjort. Men jag är orolig och ledsen för allt det lidande och den död som kommer.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet