Säkerheten för patienter kommer att bli mycket ansträngd på grund av att många tjänster varslas på flera sjukhus i Stockholm, menar Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening. Foto: SVT

Läkarföreningen efter beskeden om varsel: ”Det är chockartat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskeden om att flera sjukhus i Stockholm varslar hundratals tjänster reagerar Stockholms läkarförening.

– Det är chockartat, när vi redan går på knäna ska vi skära ned ännu mer, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

I går kom beskeden att Södersjukhuset och Danderyd sjukhus i Stockholm varslar 100 tjänster var, bara veckor efter att ett annat Stockholmssjukhus, Karolinska, varslat 600 tjänster.

”Mycket ansträngd”

Anledningen är att sjukhusen dras med stora ekonomiska problem och i fallet Karolinska att man numera ska ge mer högspecialiserad vård till ett färre antal patienter.

Varsel inom Stockholms sjukvård

– Säkerheten för patienter kommer att bli mycket ansträngd, eller så kanske vi inte kan upprätthålla någon patientsäkerhet. Kvalitén på vården kommer att bli sämre. Och sedan produktionen, alltså mängden mottagningsbesök och mängden operationer kommer att minska , och vårdköerna kommer att växa, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

Förstår oron

Iréne Svenonius, moderat finansregionråd i Stockholm, säger att hon förstår oron, men att omställningen måste klaras av ändå.

– Jag förstår att läkarna, undersköterskorna , sjuksköterskorna är oroliga, men vi måste klara av att genomföra förändringarna i Stockholms sjukvård. Vi måste se till att både pengar och medarbetare finns där patienterna är i större utsträckning.

Enligt Iréne Svenonius har förberedelserna för ommöbleringen av vården pågått i många år.

– Vad vi har gjort i nio års tid är att vi har förberett omställningen och omstyrningen av vården. Patienterna har redan flyttat i stor utsträckning. Akutmottagningarna på våra egna akutsjukhus har 18 procent färre besök i dag jämför med för två år sedan.

Två alternativ

Johan Styrud förstår att man måste anpassa sig till ekonomin, men menar att uppdraget måste gå att utföra.

– Det finns två alternativ: Antingen säger man till uppifrån att ”ni ska inte behandla patienter av en viss typ”, eller så tillför man mer pengar.

Men enligt finansregionrådet finns det inget att oroa sig för.

– Nej, patienterna ska inte vara oroliga för jag är helt övertygad om att våra sjukhusdirektörer, som själva är läkare, skulle inte genomföra dessa förslag om de trodde att de inte skulle klara patientsäkerheten. De har en mycket hög professionalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel inom Stockholms sjukvård

Mer i ämnet