Danderyds sjukhus meddelade under måndagen att 250 tjänster ska bort. 100 varslas om uppsägning. Foto: Tomas Oneborg / TT

Danderyds sjukhus och Södersjukhuset varslar personal

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att även Danderyds sjukhus varslar. Tidigare under dagen gjorde Södersjukhuset detsamma och för tre veckor sedan Karolinska.

– Detta är en del av en omställning, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

På måndagsmorgonen kom beskedet att Södersjukhuset varslar 100 tjänster. Strax därefter meddelade Danderyds sjukhus att de varslar lika många.

Sjukhuset har dålig ekonomi, i oktober konstaterade de att underskottet skulle kunna uppgå till 300 miljoner kronor om inte kraftfulla åtgärder skulle vidtas. Då infördes anställningsstopp samt stopp för inhyrd personal. Under måndagen kom beskedet om varsel.

Varsel inom Stockholms sjukvård

– Vi har arbetat tillsammans inom sjukhuset för att hitta besparingar. Det är ett omfattande arbete och vi är ännu inte riktigt klara. Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd för Danderyds sjukhus.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger under måndagen att allt är i sin ordning när akutsjukhusen varslar personal.

– Jag har full förståelse för att personalen känner oro men detta är en del av en omställning. Våra patienter söker sig i större utsträckning till andra vårdenheter än akutsjukhusen, säger hon.

Oklart vilken personal som får gå

Det är enligt Danderyds sjukhus kommunikationsdirektör Anna-Carin Stark ännu oklart vilka yrkesgrupper det rör sig om.

– Det rör sig om 100 tjänster men vilka eller var vet vi ännu inte, vi ser över alla personalkategorier, säger Anna-Carin Stark.

Danderyds sjukhus är det tredje storsjukhuset i Region Stockholm som på kort tid sagt att de ska varsla. Samma dag som Danderyd varslade gjorde även Södersjukhuset det. För tre veckor sedan meddelade Karolinska universitetssjukhuset att de varslar 600 personer, läkare och undersköterskor, ett besked som fått mycket kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel inom Stockholms sjukvård

Mer i ämnet