Foto: TT

Vaccintillverkare slipper återigen betala för biverkningar

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har ingått avtal om exakt samma prototypvaccin som upphandlades 2009 – då fick 300 svenskar den allvarliga sjukdomen narkolepsi. Nu kan SVT Nyheter avslöja att myndigheten även har godkänt en klausul som innebär att läkemedelsbolagen klarar sig undan skadeståndskrav om vaccinet skulle leda till nya allvarliga biverkningar.

Som SVT Nyheter rapporterade i går har Folkhälsomyndigheten återigen satsat på samma pandemivaccin som under svininfluensan för sju år sedan. Då ledde massvaccinationen till över tre hundra fall av den livslånga och mycket svåra sjukdomen narkolepsi.

Bara nytt namn

Innehållet i Prototyp-vaccinet Adjupanrix är exakt likadant som det prototyp-vaccin som Sverige beställde 2009 – det har bara ett nytt namn. Enligt Läkemedelsverket går det inte att garantera att vaccin är helt säkert nästa gång det är dags att massvaccinera befolkningen.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Staten står för notan

Men precis som förra gången blir det ändå staten som kommer att få stå för notan om vaccinet skadar folk.

Enligt en klausul i avtalet med vaccintillverkarna lovar Folkhälsomyndigheten att staten ska ersätta läkemedelsbolagen om bolagen blir skadeståndsskyldiga på grund av biverkningar. Alltså om patienterna väljer att gå till domstol istället för att gå via Läkemedelsförsäkringen som ju ägs av läkemedelsbolagen själva.

”Standardklausul”

Har du förståelse för att det kan väcka starka negativa reaktioner bland folk?

– Ja, till viss del. Men när det å andra sidan är en standardklausul världen över, en klausul som alla avtal innehåller, så måste väl även Sverige rätta in sig i den här strukturen, säger Anders Tegnell, statsepidemolog vid Folkhälsomyndigheten.

”Det gick inte”

Kunde ni inte avtala bort det?

– Nej det gick inte.

Ni har inget val här?

– Nej, vi har inte kunnat förhandla bort den klausulen nej. Alternativet hade varit att stå utan pandemivaccin vilket jag inte tycker är ett alternativ.

Företaget hänvisar till myndigheterna

Niclas Karlsson, är vd för läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline som tog fram vaccinet Pandemrix. När SVT frågar om klausulen hänvisar han till Folkhälsomyndigheten. Men det är GlaxoSmithKline som har tryckt på för att den uppmärksammade klausulen ska vara med.

Varför har ni ställt kravet om en klausul?

– När det kommer till det här avtalet, har ju Folkhälsomyndigheten gått ut med den här informationen, och jag måste nog faktiskt hänvisa till myndigheten för kommenterarer om avtalet i det här läget, säger Niclas Karlsson.

Litar ni inte på ert eget vaccin? Är det därför ni har med den här klausulen?

– Återigen jag måste få en chans att titta på den delen av kontraktet som Folkhälsomyndigheten gått ut med innan jag kommenterar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet