Foto: Scanpix

Läkemedelsföretag tänker om efter SVT-granskning

Uppdaterad
Publicerad

Den slovenska läkemedelstillverkaren KRKA går med i läkemedelsförsäkringen efter SVT:s granskning. ”Vi förstår oron bland svenska patienter och därför har vi bestämt oss för att ansluta oss till Läkemedelsförsäkringen”, skriver bolagets PR-ansvariga i ett mejl från Slovenien.

KRKA tillverkar kopior av läkemedel som patenten gått ut på, bland annat blodtryckssänkande Enalapril och kolesterolsänkande Simvastatin.

Men precis som flera andra bolag har det struntat i att ansluta sig till läkemedelsförsäkringen.

SVT granskar apoteken

Och som SVT:s gransking visat har KRKA och flera andra läkemedelstillverkare i år haft ensamrätt på hela den svenska marknaden under flera månader på några av våra vanligaste mediciner utan att vara anslutna till läkemedelsförsäkringen.

Det betyder att 100 000-tals svenskar ätit medicin utan att ha rätt till ersättning om de fått oväntade biverkningar.

Frivillig försäkring

Läkemedelsförsäkringen kom till efter en statlig utredning. Den är frivillig men de allra flesta är med. Men det kostar pengar att vara ansluten, och några bolag står utanför, bland annat sådana som tillverkar kopior på vanliga mediciner.

Sedan regeringen för några år sedan skärpte kraven på att apoteken ska sälja de billigaste läkemedelskopiorna, har dessa bolag ofta vunnit ensamrätten när den ansvariga myndigheten TLV utsett ”månadens” vara för vanliga mediciner.

Regeringen fick redan 2010 ett förslag om att göra läkemedelsförsäkringen obligatorisk, men det blev ingen lag om det då. Nu ligger frågan hos den pågående apoteksutredningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet