Läkemedelsverket vill stoppa smärtstillande medel – av miljöskäl

Publicerad

Snart kan det vara slut på möjligheten att köpa smärtstillande geler och sprayer med läkemedlet diklofenak i matbutiker och på bensinstationer. Läkemedelsverket har lämnat ett förslag till regeringen om att det ska bli möjligt att stoppa försäljningen av läkemedel utanför apotek – om det är skadligt för miljön.

Sedan apoteksreformen 2009 får vissa receptfria läkemedel säljas utanför apotek, förutsatt att de lever upp till vissa kriterier. Men att läkemedel skadar miljön får i dagsläget inte vägas in i beslutet – vilket nu föreslås ändras.

Det är främst diklofenak som skulle påverkas av den föreslagna förändringen. Substansen åker rakt genom reningsverken och skadar sedan fiskars njurar och reproduktionsförmåga. Men Paulina Tuvendal på Läkemedelsverket motiverar även förslaget med att det i framtiden kan komma fler läkemedel med negativ inverkan på miljön, vars försäljning behöver begränsas.

En fråga om kostnad

Branschorganisationen Svenskt Vatten, som representerar Sveriges reningsverk, har länge kampanjat för att minska användningen av miljöskadliga läkemedel. Pär Dalhielm, vd för organisationen, säger att det skulle behövas stora uppgraderingar av reningsverken för att kunna rena bort miljöskadliga läkemedel.

– Kostnaden för att uppgradera är väldigt hög. Frågan är om vi vill ta den kostnaden eller om vi ska sluta använda vissa delar av läkemedlen, säger han.

Annorlunda för matbutiker

På Svensk Dagligvaruhandel, som representerar svenska matbutiker, ställer man sig frågande till varför det är just i deras butiker som försäljningen ska begränsas.

– Vi kan inte riktigt förstå varför miljöhänsynen ska vara annorlunda för att det säljs i dagligvaruhandeln istället för apotek, säger organisationens vd Karin Brynell.

Enligt Läkemedelsverket är en anledning till att begränsa försäljningen till apotek att personalen där har möjlighet att ge rådgivning om mindre miljöskadliga alternativ till kunderna, vilket matbutiker enligt lag inte får göra.

Svenskt Vatten ställer krav

Svenskt Vatten vill också se fler åtgärder. Bland annat vill man att apoteken tvingas ställa läkemedlen bakom disken, för att minska tillgängligheten för kunderna ytterligare.

På Läkemedelsverket utesluter man inte att fler insatser framöver.

– Det är korrekt att det finns fler åtgärder som kan genomföras nationellt, och försäljning bakom disk är en sådan, säger Paulina Tuvendal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.