Lambertz kritiserar Bergwall-rapport

Uppdaterad
Publicerad

Quick-debatten tog inte slut med Bergwallkommissionens rapport förra veckan. Justitierådet Göran Lambertz kritiserar nu kommissionen för att felaktigt utgå från att Sture Bergwall är oskyldig.

För två veckor sedan meddelade Göran Lambertz att han inte skulle fortsätta med den ”offensiva debatten om Quickärendet”.

Dock med tillägget att han skulle ta upp den igen om han ansåg det nödvändigt.

Fallet Thomas Quick

Efter Bergwallkommissionens rapport i fredags anser Lambertz att den tiden kommit och han kritiserar nu kommissionen för att den utgått från att Sture Bergwall – då Thomas Quick – blev felaktigt åtalad och dömd för mord.

Uttalar sig i blogginlägg

Justitierådet Göran Lambertz anser att Bergwallkommissionen arbetat efter en felaktig utgångspunkt. I ett blogginlägg skriver han att kommissionens rapport därför ”måste bli lätt egendomlig”.

Göran Lambertz kallar rapporten ”utomordentligt intressant”, eftersom Bergwallkommissionen utgått från att det var fel när Sture Bergwall – då Thomas Quick – åtalades och dömdes för åtta mord. Det är, enligt Lambertz, en felaktig grundpremiss.

”Sannolikheten för att Thomas Quick talade sanning när han sa att han hade hanterat kroppen efter en död människa på åtminstone någon av de platser som undersöktes av så kallade liksökhundar är långt över 99 procent”, skriver Lambertz, och tillägger att sannolikheten för att kommissionens utgångspunkt – att Quickärendet är en rättsskandal – är riktig är ”så liten att den är försumbar”.

Ska studera rapporten

Göran Lambertz skriver att han kommer att studera den 700 sidor långa rapporten noggrant innan han fäller sina slutliga omdömen.

Lambertz kritik kommer samtidigt som juristprofessorn Christer Dahlman kritiserar domstolar för hur de värderade bevis när de dömde Sture Bergwall/Thomas Quick.

I en artikel på Dagens Nyheters debattsida redogör han för vad han anser är tre ”iögonfallande” felbedömningar och skriver att ”det är märkligt att Göran Lambertz inte såg dessa fel 2006 när han som JK granskade domarna”.

Fakta: Bergwallkommissionen

  • Bergwallkommissionens uppgift var att utreda och redovisa rättsväsendets och vårdens agerande i processerna som ledde till att Sture Bergwall blev dömd för åtta mord.
  • Kommissionen lyfte bland annat fram problem med att det var samma personer som jobbade med utredningarna av morden under lång tid. Det kan ha lett till ett grupptänkande som gjorde att kritiska tankar inte kom fram.
  • Kommissionen pekade också på felaktigheter som Bergwall kom med i förhören accepterades som medvetna avvikelser på tvärs mot normala rutiner för verifiering. I domstolarna redovisades heller inte hur ”osammanhängande och motsägelsefulla de tidiga redogörelserna var“ medan advokaterna förhöll sig relativt passiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet