Justitieråd Göran Lambertz gästade fredagens Aktuellt. Foto: SVT

Lambertz: Medierna har blåst svenska folket

Uppdaterad
Publicerad

Är fallet Quick en rättsskandal eller inte? Göran Lambertz trotsade kritiken och tog tydlig ståndpunkt i frågan när han gästade fredagens Aktuellt.

Vändorna kring Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har åter tagit ny fart. Nu vänds strålkastarna mot Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, sedan en debatt blossat upp kring det faktum att fallet Quick kallas för en rättsskandal – något som Lambertz helt ställer sig emot.

Både politiker och domarkollegor har utfärdat stark kritik mot justitierådet. Bland annat har justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) sagt att förtroendet för Lambertz har skadats, och menar att det kanske vore bäst att kliva åt sidan. Men när Göran Lambertz gästar Aktuellt ger han återigen ett tydligt besked i den frågan.

– Jag tänker inte avgå.

Varför inte?

– Därför att jag har sagt som det är.

Lambertz kritiserar ordvalet

Det Göran Lambertz syftar till är huruvida fallet Thomas Quick – mannen som dömdes för åtta mord och sedan friades för samtliga – är en rättsskandal eller inte. Lambertz upprepar vid ett flertal tillfällen att man inte kan veta att det handlar om en rättsskandal, att mycket pekar på motsatsen och att det i själva verket handlar om ett stort missförstånd.

– Att människor uppfattar det här som en rättsskandal beror på att ni i medierna blåst halva svenska folket, säger han.

Det faktum att Bergwall dömdes för mord han senare friades för är absolut inte något som gör fallet till en rättsskandal, säger Göran Lambertz. Han kallar det gärna för en skam för rättvisan, men vill inte använda ordet rättsskandal.

”Domarna säger ingenting”

Det var rätt att Bergwall åtalades, och rätt att han blev dömd, säger justitierådet. Idag ska han dock betraktas som oskyldig, men Göran Lambertz menar att man inte kan veta att han faktiskt är det.

– Domstolarnas frikännande domar säger ingenting säkert om verkligheten.

Trots kritiken menar Göran Lambertz att det är absolut nödvändigt att han, som domare i Högsta domstolen, ger sig in i debatten om ett ord.

– Det får inte bli en historisk slutpunkt på det här som är alldeles felaktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Göran Lambertz

Mer i ämnet