Foto: Scanpix

”Lambertz snackar skit”

Uppdaterad
Publicerad

Förre justitiekanslern Göran Lambertz har fel om att det finns bärande bevis mot Quick.

Det menar kriminologen Leif GW Persson.

–Lambertz har gjort bort sig i fallet Quick och försöker nu bäst han kan rädda sig själv genom att öppna dörren för en sanningskommission.

Leif GW Persson uttalar sig om förre justitiekanslern Göran Lambertz utspel i Dagens Nyheter om att en Quick-kommission  borde tillsättas.

–Lambertz snackar i saklig mening skit när han påstår att det fortfarande finns övertygande bevisning i två av mordfallen som Thomas Quick, numera Sture Bergwall, dömts för men senare friats från.

Fallet Thomas Quick

Persson menar att åklagare och förundersökningsledare under utredningarnas gång informerade Quick om födelsemärken och andra omständigheter, som han sedan lyckades pricka in på en skiss, och som Lambertz anser fortfarande saknar förklaring och utgör ”övertygande bevis” i skuldfrågan.

Vill se ansvariga i fängelse

De verkliga skurkarna är de som utredde morden och lade ut pusslet framför Quicks fötter, anser Leif GW Persson.

–En sanningskommission kan bara hytta med näven, jag vill se ansvariga i fängelse. Det biter bättre om en åklagare granskar det här och att en förundersökning inleds. Åklagare och poliser begick mened när de utredde fallet Quick och överförde information till honom, säger Leif GW Persson.

Han går till skarp kritik mot Göran Lambertz.

–Jag brukar inte sitta och skjuta på sittande fågel, men i fallet Lambertz kan jag inte låta bli. Han borde sätta sig in i fallet ordentligt innan han går ut och påstår att det finns bärande bevis mot Quick. Det är trams. Åklagare och polis överförde information och gav de instruktioner han behövde för att passa in i bilden, menar Persson.

”Han har gjort bort sig”

-Lambertz har gjort bort sig och börjar nu inse det och försöker nu kratsa kastanjerna ur elden och rädda sig bäst han kan.

En kommission blir det nog hur som helst, tror Leif GW Persson. Men enklast är en rak brottsutredning mot åklagare och polis. 

–Ansvariga borde ställas till svars. Jag vill se dem i fängelse, säger Leif GW Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet