Två olyckor till följd av snö och halka under söndaskvällen – en bil av vägen mellan Avesta och Sala samt en linjebuss i diket utanför Linköping. Foto: Niklas Hagman / Niklas Luks

Snön dundrar in över Sverige – flera trafikolyckor i landet

Publicerad

Snöfallet har slagit till rejält mot södra Sverige och ställt till med problem i trafiken. Buss i diket utanför Linköping, lastbil rakt genom mitträcket på E4:an nära Örkelljunga och bil i kollision med buss utanför Otterbäcken är några exempel. Nu drar nederbörden vidare norrut.

Stora delar av Trafikverkets karta är under måndagsmorgonen gulmarkerad. Det betyder risk för besvärligt väglag på många av landets vägar. Under söndagskvällen inträffade en lång rad olyckor och avåkningar runtom i södra Sverige.

– Det är jättebesvärligt vinterväglag i stort sett över hela landet, säger Thomas Johansson, mediekommunikatör på Trafikverket.

Han uppmanar alla som rör sig på vägarna att anpassa sin körning, hålla avståndet i trafiken och använda sunt förnuft.

– Överskatta inte din halkvana. Var ute i god tid, och stressa inte. Håll koll på väderprognoser och trafikinformation, säger Thomas Johansson.

Flera olyckor under morgonen

Under morgonen har det rapporterats in olyckor från flera håll i landet.

I Vallby i Västerås har en person förts till sjukhus efter att en personbil och en lastmaskin kolliderat. Polisen beskriver det som en allvarlig olycka.

Två personbilar och en minibuss var inblandade i en trafikolycka på E22 i Blekinge. Ingen person ska ha skadats allvarligt, men minst en ska ha fått uppsöka sjukhus.

En person fördes till sjukhus i ambulans efter att tre bilar krockat på väg 72 i Heby kommun.

Halt även under natten

Även under söndag kväll och natten mellan söndag och måndag skedde flera olyckor.

På E4:an, vid Skånes Fagerhult i Örkelljunga kommun, körde en lastbil med släp rakt igenom mitträcket och ned i diket. Lastbilen läckte diesel, och det är mycket halt på olycksplatsen.

Utanför Nybro kolliderade två bilar på riksväg 31, strax före klockan 21. En person fick föras till sjukhus med ambulans.

Vid 20-tiden körde en personbil av vägen på E4:an utanför Nyköping, vilket var en av flera trafikolyckor i Södermanland under kvällen. Liknande rapporter kommer från Västmanland, där bland annat en person fick föras till sjukhus efter att ha kört av väg 70 mellan Avesta och Sala.

”Har utfärdat snövarning”

När den nya veckan inleds drar snön vidare norrut, och först under måndagseftermiddagen når nederbörden nordligaste delarna av Sverige. Först då väntas nederbörden avta gradvis.

Inför måndagsmorgonen gick SMHI ut med en varning för besvärligt väder i Västernorrlands och Gävleborgs län

Rådet: Ta det lugnt

Götaland och Svealand kan också få lokala snöbyar, men främst blir vädret molndominerat med chans till uppluckring. Temperaturmässigt är det idel vinterkyla över hela kartan.

Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, råder trafikanter att ta det lugnt på vägarna i de snödrabbade områdena.

– Det blir ingen exceptionell halka, men under pågående snöfall ska man alltid ta det försiktigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer