Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Walander: ”Vi ansökte för fyra veckor sedan, men det har inte kommit. Därför bestämde jag mig för att sätta mig här för det är den enda chansen.” Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Lång väntan på provisoriska pass utanför Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till incheckningen och säkerhetskontrollen på Arlanda har slingrat sig långa under lördagen. Även i passkön utanför flygplatsen väntar folk på att få hämta ut sina provisoriska pass – något som verkar ta lång tid.

En av dem är Charbel Haddad som ansökte om pass för fyra veckor sedan.

– Det är en rättighet för alla medborgare i Sverige att få sina pass, vilket man inte får. Sen ska man stå här i 72 timmar innan sin resa för att kunna få ett provisoriskt pass, säger han till SVT Nyheter.

Charbel Haddad ska flyga till Libanon på onsdag med sin familj och har stått i passkön sedan klockan fem på lördagsmorgonen. Han är frustrerad över att inget verkar göras för att underlätta för de som kommer till flygplatsen och som tvingas köa trots att man ansökt om pass långt innan.

– Någonting behöver göras för som det ser ut nu ser det bara ut att bli värre, säger han.

– Jag tycker att det är ett misslyckande. Man ser det här och ingen tar ansvar för det.

”Helt absurt”

Hanna Walander ska med ett plan till Frankrike på onsdag morgon och hoppas på att situationen ska vara löst till dess för hennes del. 

– Det är min dotter som ska ha pass. Vi ansökte för fyra veckor sedan, men det har inte kommit. Därför bestämde jag mig för att sätta mig här för det är den enda chansen, säger hon.

Hon hoppas på att hinna få passet innan tisdag kväll och planerar nu att sova utanför flygplatsen för att inte mista sin köplats.

– Sovsäck kommer lite senare i dag, säger hon.

Vad tycker du om den här situationen?

– Vad ska man säga, det är helt absurt. Det är märkligt att det går till så här i Sverige i dag.

”Hoppas på det bästa”

Trots att köerna är något kortare inne på flygplatsen under lördagseftermiddagen är det många som rör sig inne i byggnaden. Resenärer som ska resa i dag är, likt de som står i passkön utanför, ute i god tid.

Sara Wernerson är på plats med sina döttrar sex timmar innan planet till Kroatien avgår.

Vad ska ni roa er med under tiden?

– Vi har laddat upp med pyssel, böcker och spel. Vi får roa oss – äta och fika, säger hon.

Trots att hon tycker att situationen är något oroväckande är det bara att gilla läget, menar hon.

– Vi får köa och hoppas på det bästa. 

Hör mer från Charbel Haddad och Hanna Walander i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.