Sedan snart två år tillbaka har singelkvinnor samma rätt till assisterad befruktning som par. Foto: TT

Långa köer för ägg och spermier riskerar bli ännu längre

Uppdaterad
Publicerad

Den som behöver donerade ägg eller spermier kan behöva vänta i flera år. Och på flera håll i landet varnar man för ännu längre köer när regeringen nu vill göra det möjligt för fler att få hjälp. Det visar SVT:s rundringning.

– Vi är väldigt, väldigt pressade, säger Mona Bungum vid Skånes universitetssjukhus.

Regeringen vill att fler ska kunna få hjälp att skaffa barn. Sedan snart två år tillbaka har singelkvinnor samma rätt till assisterad befruktning som par och nu vill regeringen också att par och ensamstående ska kunna få både donerade ägg och spermier, och alltså inte behöva ha någon genetisk koppling till barnet.

Att fler möjligheter öppnas riskerar också att öka pressen på klinikerna, där kötiderna redan nu är långa på många håll. Det visar SVT:s rundringning till landets offentliga kliniker.

– Vi är väldigt, väldigt pressade. En lagändring skulle innebära att vi behöver förstärkning av personal, säger Mona Bungum, områdeschef för Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus, där besöken har fördubblats de senaste fem åren.

Fyra års väntetid i Göteborg

I både Göteborg och Umeå är väntetiden för en äggdonation runt två år. För spermier är väntetiden kortare på flera håll men i Göteborg får man vänta i runt fyra år.

– Tillgången på framförallt äggdonatorer är begränsad, och man gör redan väldigt mycket insatser för att få fler att donera, säger Anna Karin Lind, medicinsk chef för Livio, som har avtal med landstinget i Västerbotten.

Kräver mer resurser

I Uppsala har väntetiderna för spermiedonation ökat med sex månader sedan singelkvinnor fick samma möjlighet till assisterad befruktning som par. Men ännu har man inte sett några extra pengar från landstinget, säger Johannes Gudmundsson, medicinskt ledningsansvarig på Reproduktionscentrum i Uppsala. Han välkomnar att kravet på genetisk koppling tas bort men frågar sig var pengarna är.

– Att det blir tillåtet i Sverige är bra, det är patienter som tidigare har behövt söka sig utomlands. Det här är en liten grupp men kräver mer utredning. Mer resurser kommer att behövas annars blir det längre väntetider.

– Det som är upprörande är att staten sätter lagar men landstingen hänger inte med och ser till att det kommer finanser.

Anna-Karin Lind, medicinsk chef för Livio, anser att staten borde skjuta till extra pengar till landstingen.

– Om man går ut och erbjuder något nytt så måste man gå in med mer resurser. Donation är väldigt kostsamt och kräver mycket resurser, främst i form av personal. Ökar man möjligheten så måste man också öka resurserna.

Ministern: Köerna beklagliga

Men socialminister Annika Strandhäll lovar inget extra stöd. I ett mejl till SVT Nyheter skriver hon att detta är en fråga som landstingen förväntas lösa.

– Köerna är såklart beklagliga och här har många landsting en resa att göra. För regeringen är det viktigt att modernisera lagstiftningen och öppna den här möjligheten, sen kommer det att generera fler som vill och kan använda assisterad befruktning. 

Så långa är köerna

Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge

Ägg: Cirka 6 månader.

Spermier: Cirka 10 månader.

Skånes universitetssjukhus, Malmö

Ägg: Cirka 6 månader.

Spermier: Cirka 3 månader.

IVF-kliniken, Norrlands universitetssjukhus, Umeå

Ägg: Cirka 2 år.

Spermier: 6 månader till 1 år.

Akademiska sjukhuset, Uppsala

Ägg: 6 månader.

Spermier: 9 månader.

Universitetssjukhuset, Örebro

Ägg: Cirka 6 månader.

Spermier: Inom 3 månader.

Universitetssjukhuset Linköping

Ägg: 12-15 månader.

Spermier: 6-9 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.